У людей з вищою освітою частіше діагностують рак мозку, але це не через біологічні особливості

— 21 червня 2016, 17:48

Гліома — найрозповсюдженіший тип пухлини мозку, яка розвивається в основних опорних клітинах. Вони називаються гліальними клітинами.

Такі пухлини приблизно на чверть частіше трапляються у людей із вищою освітою, пише The Daily Mail.

Фахівці з Університетського коледжу Лондона дійшли такого висновку, проаналізувавши дані 4,3 млн громадян Швеції, які народилися між 1911 та 1961 роком.

Вони відстежили дані людей з 1993 по 2010 рік, з'ясувавши, що 7100 жінкам і 5700 чоловікам діагностували пухлину мозку.

Потім дослідники вивчили фактори стилю життя людей, звернувши увагу на рівень їхньої освіти, сукупний дохід та сімейний статус.

Чоловіки з університетською освітою, яка тривала понад три роки, на 19% частіше захворіли на гліому, ніж ті представники сильної статі, які мали лише 9 років середньої освіти за плечима.

Результати дослідження було опубліковано у Журналі епідеміології та громадського здоров'я (Journal of Epidemiology and Community Health).

Серед освічених жінок ризик був на 23% вищим. На 16% частіше у них діагностували менінгіому — пухлину, яка зароджується у тканинах, котрі покривають і захищають мозок та спинномозковий канал.

Однак дослідники наголошують, що вони не змогли пояснити біологічні причини того, що освічені люди хворіли частіше.

Фото stokkete/Depositphotos

Зв'язок, на їхню думку, ось у чому: насправді освіченіші люди просто частіше відвідують лікаря, і тому серед них діагнозів було поставлено більше.

Також науковцям вдалося підрахувати: чоловіки і жінки з керівними фаховими посадами частіше одержували страшний діагноз, ніж підлеглі.

На 14% більше пацієнтів виявилося серед чоловіків з вищим рівнем достатку.

Професор статистичної лабораторії у Кембриджському університеті Девід Шпігельхальтер сказав: "Не зважаючи на мій науковий ступінь, я назву результати обнадійливими.

Наприклад, у кожній групі із 3 тисяч чоловіків з найнижчим рівнем освіти ми побачимо 5 хворих на гліому, старших за 18 років. У такій самій групі чоловіків з найкращою освітою буде 6 хворих. Це класичний приклад, де сукупність даних дає статистичні результати без практичного значення".

Реклама:

Головне сьогодні