"Амнезія дитинства". Чому ми втрачаємо ранні спогади

— 23 липня 2016, 10:30

Про це пише старший викладач кафедри психології у Royal Holloway Лондонського університету Жоанна Шинські у журналі The Conversation.

Більшість з нас не мають жодних спогадів про перші 3-4 роки життя, дехто мало що пам’ятає і про етап до семи років.

"Це явище, відоме як "амнезія дитинства", спантеличує психологів протягом більше ста років і ми до цих пір не до кінця розуміємо його", – зазначає Шинські.

На перший погляд, може здатися, що причина забування у тому, що немовлята і маленькі діти мають не повністю розвинений мозок. Але це правда лише частково.

Діти у віці шести місяців можуть формувати як короткострокові хвилинні спогади, так і довгострокові тижневі та навіть довші згадки.

[L]У одному дослідженні, піврічні діти, які навчилися натискати на важіль, щоб управляти іграшковим поїздом, згадали, як виконати цю дію через два-три тижні після того, як в останнє бачили іграшку.

У свою чергу дошкільнята можуть згадати події, які були кілька років тому.

Звичайно, можливості пам'яті у малому віці не такі як у дорослих – вони продовжують розвиватися до підліткового віку. Наприклад, гіпокамп, який відповідає за формування спогадів, продовжує розвиватися до семи років.

При цьому діти і підлітки мають більш ранні спогади, ніж дорослі. Це говорить про те, що проблема може бути у збереженні пам'яті, ніж у її формуванні.

Третім фактором, який відіграє певну роль, може бути мова. У віці від одного до шести років, діти вчаться говорити і зміни у їх словесних здібностях частково збігаються з періодом "амнезії дитинства". Це впливає на здатність дитини описати, вербалізувати, якусь подію.

Під час одного дослідження дітей, які потрапили у автомобільну аварію у молодшому віці питали, що вони пам’ятають про інцидент.

Вчені кажуть, що проблема може бути у збереженні пам'яті, ніж у її формуванні. Фото GreggEisenberg/Depositphotos

Малюки, які на той момент були старше 26 місяців, згадували про це до п'яти років. Ті, хто був молодше 26 місяців, згадували мало або взагалі нічого. Це говорить про те, що довербальні спогади губляться, якщо вони не переводяться у мову.

Більшість досліджень про роль мови у запам’ятовуванні життєвих подій фокусуються на описовій функції. До прикладу, коли батьки згадують з малими дітьми про минулі події, вони неявно навчають їх навичкам вести розповідь.

У племен маорі дорослі мають найраніші спомини дитинства у віці 2,5 років. Це завдяки тому, що народ має традиції часто переповідати сімейні історії.

"Важливо пам'ятати, що, навіть якщо ми не можемо явно згадати певні події з дитинства, проте їх накопичення залишає міцні сліди, які впливають на нашу поведінку. Перші кілька років життя парадоксальним чином забуваються і тим не менш вони мають потужний вплив на нас дорослих", – підсумовує Шинські.

Реклама:

Головне сьогодні