Краще не робити тест на IQ після роботи. Більш ніж 25 годин праці шкодять мозку

— 27 липня 2016, 11:00

У лютому 2016 року співробітники Melbourne Institute в Австралії виявили, що у людей, які працюють більше 5 годин на день, може погіршуватись інтелект, йдеться на ВВС.

Під час дослідження понад 6 000 працівників віком від 40 років пройшли низку тестів на читання, запам'ятовування та логіку.

Результати показали, що для найкращого функціонування мозку оптимальними є 25 робочих годин – неповний робочий день або 3 дні із 7.

"Робота стимулює мозкову діяльність і допомагає зберегти когнітивні функції у працівників старшого віку, "користуйся або втратиш", – розповідає Колін Маккензі, професор економіки з Keio University в Токіо.

"Але в той же час тривалий робочий тиждень викликає втому та стрес, які можуть погіршувати інтелектуальні здібності".

[L]На думку професора Маккензі, швидкість обробки інформації починає знижуватися із 20 років.

А здатність використовувати навички, знання і досвід – після 30-ти.

Дослідник зауважує відзначає, що після 40 років більшість людей показують гірші результати в тестах на пам'ять, логіку і швидкість когнітивних реакцій.

"З одного боку, робота дійсно стимулює мозкову активність, але з іншого, тривалість робочого часу може викликати шкідливі для інтелекту втому і стрес", – додає вчений.

Науковці й раніше доводили, що понаднормова праця у різних вікових групах викликає хронічний стрес, порушення розумової діяльності і психічні захворювання.

Але дослідження Маккензі показало, що проблеми зі здоров'ям та інтелектом виникають у значно молодшому віці і через значно менш тривалий робочий час.

Дослідження з неврології вже давно довели, що стрес дуже погано впливає на розумові здібності. Він погіршує когнітивні функції переважно через дію стероїдних та стресових гормонів.

Команда професора Маккензі зараз вивчає причини таких результатів дослідження. Серед них є і проблема "сендвіч-років", коли дорослим, окрім повної зайнятості на роботі, потрібно також піклуватися про дітей або літніх батьків.

Опитування, проведене у 2015 році National Alliance for Caregiving у США, показало, що типовий опікун в Америці – це 49-річна жінка-найманий працівник, яка доглядає за 69-річною родичкою у важкому фізичному стані.

Сон також відіграє важливу роль у здатності витримати повний робочий тиждень.

Головна редакторка Huffington Post Аріанна Хаффінгтон розповідала, що спала близько п'яти годин на добу, поки не зрозуміла, що це погано впливає на її здоров'я та самопочуття. Вона каже зараз, що брак сну – це така ж шкідлива звичка, як й куріння.

Понаднормова праця у різних вікових групах викликає хронічний стрес, порушення розумової діяльності і психічні захворювання. Фото stokkete/Depositphotos

Американський фонд National Sleep Foundation рекомендує людям, старшим 26 років, спати не менше 7 годин.

Професор психології Карл Еріксон з Університету Флориди підкреслює важливість сну і відпочинку для навчання та пам'яті.

"Повноцінний сон має вирішальне значення для продуктивності праці", – зазначає професор.

Дослідження Еріксона, стосується не віку, а кількості робочих годин, необхідних для максимальної продуктивності.

"Ми виявили, що найбільш продуктивні робітники працювали 21-35 годин на тиждень, але не більше 3-5 годин щодня. Така кількість робочих годин є найбільш оптимальною для них", – розповідає Еріксон.

Разом із тим, більшість 40-річних працівників самі не хочуть працювати менше 40 годин на тиждень, оскільки робота дає їм необхідні життєві стимули.

Такої думки дотримується 58-річний австралієць Річард Солсбері.

Пропрацювавши все життя менеджером у галузі IT-технологій як повний робочий день, так і з частковою зайнятістю, він абсолютно впевнений, що менше зовсім не значить краще.

"Ідея з 25-годинним робочим тижнем здається мені перебільшеною, – каже Річард.

Для переважної більшості моїх колег робота 35-40 годин на тиждень ніяк не відбилась на їхній розумовій здатності".

50-річна радниця з питань політики в лондонській благодійній організації Пенні Еванс, пригадує, коли працювала 25 годин на тиждень, мала більше часу на особисте життя.

Стрес дуже погано впливає на розумові здібності людини. Фото avemario/Depositphotos

Але їй здавалося, що професійне життя пішло на другий план.

"Зараз я працюю чотири дні на тиждень і відчуваю себе частиною команди, але у мене також є додатковий вихідний день, що допомагає мені впоратися з іншими обов'язками", – ділиться вона.

Минулого року Кембріджський університет провів конкурс серед компаній на найкращі для здоров'я умови праці.

Очолили список кілька фармацевтичних та IT-компаній та продавці товарів для спорту.

Високі оцінки журі отримали учасники, які давали своїм працівникам час підтримувати гарну фізичну форму.

Керол Блек, голова консультативної ради конкурсу, не була впевнена, що літнім працівникам потрібно працювати менше.

"Головне, щоб робота приносила задоволення", – вважає вона.

Якщо це так, не має значення, працюєте ви повний робочий день чи маєте часткову зайнятість".

Реклама:

Головне сьогодні