Тест

Сльози і нерви – через електронні цигарки. Вчені довели шкоду вейпінгу

Вейпінг, використання електронних сигарет-інгаляторів, тривалий час вважали безпечним та застосовним для заміни звичних цигарок.

Однак фахівці Норвежського університету публічного здоров`я вказують на те, що побічні наслідки замінників нікотину мало досліджені, пише сайт EurekAlert.

Хіміки продемонстрували, що термічний розклад пропіленгліколю і гліцерину, що містяться в складі рідини для заправки сигарети, призводить до вивільнення акролеїну і формальдегіду.

Саме вони мають токсичні властивості. Акролеїн подразнює слизову оболонку очей і дихальних шляхів, викликає сльозотечу.

Формальдегід, крім перерахованих властивостей, має вплив на центральну нервову систему людини.

"У Норвегії вейпінг поширений саме серед колишніх курців. Зараз електронні сигарети стають більш доступними й для нас важливо уникнути тенденції їхнього використання, – зауважує генеральний директор National Institute of Public Health Каміла Столтенберг.

Не можна допускати популярності пристоїв сереж підлітків і тих, хто намагається позбутися нікотинової залежності".

Дослідники вивчили рідини у двох різних атомайзерах (пристроях-інгаляторах). Один з них був компонентом дешевшої електронної сигарети з 1 спіраллю нагрівання, а інший мав 2.

Побічні наслідки замінників нікотину мало досліджені. Фото theodysseyonline.com

Вони використовували газорідинну хроматографію, щоб визначити хімічний склад парів, що випускаються при затяжках тривалістю 5 секунд з інтервалом 30 секунд між ними.

Виявилося, що під час першого затягування і через 10 хвилин після концентрація побічних речовин змінювалася.

Наприклад, при 3,8 вольт під час перших 5 затяжок випускалося по 0,46 мікрограмів акролеїну. Після того, як пристрій розігрівся, цей показник виріс до 8,7 мікрограмів.

У пристроях з подвійною спіраллю кількість випаровувань акролеїну значно знижувалася.

Напруга батареї та час експлуатації електронних сигарет збільшували кількість токсичних речовин.

Дослідники також виявили, що в парі міститься 31 шкідлива хімічна сполука, в тому числі окис пропілену і гліцидолу, які є канцерогенами.