Погана фізична форма може скорочувати ваше життя – вчені

— 30 липня 2016, 10:15

Це показало довгострокове дослідження, яке провели науковці з Університету Гетеборга в Швеції серед чоловіків середнього віку, пише The New York Times.

У 1963 році вчені відібрали 1000 чоловіків, які народилися у 1913-му. На той час піддослідним шведам було по 50 років.

У кожного чоловіка виміряли кров'яний тиск, вагу і рівень холестерину, записали його шкідливі та корисні звички.

Вчені вирішили спостерігали цих шведів до кінця життя, щоб краще зрозуміти вплив способу життя на розвиток серцево-судинних захворювань та довголіття.

Вчені спостерігали шведів 54 роки, щоб краще зрозуміти вплив способу життя на розвиток серцево-судинних захворювань та довголіття. Фото photographee.eu/Depositphotos

Чотири роки по тому, коли добровольцям було по 54, деякі пройшли масштабніше тестування, включаючи стрес-тест із вправ, що дали точно визначити їх максимальну аеробну здатність.

Використовуючи результати, вчені розробили математичну формулу, яка дозволила їм оцінити АЗ інших учасників.

[L]Цей показник складається з генетичних показників, які ми успадковуємо від наших батьків, та набутих нашим способом життя.

Серед цієї групи чоловіків середнього віку, аеробні здатності були у діапазоні від низьких до вражаюче високих. Чоловіки, які сказали, що вони рідко займаються фізичними вправами, як правило, мали низькі АЗ.

Для того, щоб визначити, який вплив може мати спосіб життя на його тривалість, вчені згрупували чоловіків на три категорії: з низькою, середньою або високою аеробними здатностями.

За піддослідними спостерігали наступні 50 років. Протягом цього часу, вчені кожне десятиліття вивчали у національному реєстрі дані про тих, хто помер, та тестували живих.

Вони порівнювали їх кров'яний тиск, вагу, рівень холестерину та історію звичок для кожної групи людей.

Вчені зробили висновок, що зміцнюючи тіло можна знизити ризик розвитку ряду хронічних захворювань. Фото CroMary/Depositphotos

Їх досліди підтвердили, що паління дійсно мало найбільший вплив на скорочення тривалості життя.

Однак, низькі аеробні здібності теж значно впливали на довголіття. Чоловіки у групі з низькими АЗ мали на 21% та на 42% вище ризик передчасної смерті, ніж чоловіки з середніми та високими аеробними здатностями відповідно.

Таким чином вчені зробили висновок, що зміцнюючи тіло можна знизити ризик розвитку ряду хронічних захворювань.

Науковий співробітник університету Пер Ладенваль зазначає, що хоч дослідження і проводилося серед чоловіків, але вчені переконані, що його можна екстраполювати на жінок.

Реклама:

Головне сьогодні