Лікарі попереджають: що робить з нашим тілом мало чи забагато сну

— 7 липня 2016, 15:53

Нове дослідження з'ясувало: спати більше чи менше — означає піддаватися ризику виникнення запалень в організмі, повідомляє The Daily Mail.

Більше того: тривалість сну, менша за норму, шкодить здоров'ю так само, як і дієта з високим вмістом жирів чи сидячий спосіб життя, попереджають експерти.

І забагато, і замало годин відпочинку посилює ризик запалення у тілі. Недостатність сну було визнано епідемією громадського здоров'я у США, стверджує Американський центр контролю та попередження захворювань.

Такий розповсюджений нині стан, як безсоння, лікарі пов'язують із ризиком запалень та передчасної смерті.

Лікар Джон Кристал, редактор журналу Біологічної психіатрії, прокоментував дослідження: "Важливо підкреслити, що і надлишок, і нестача сну може спричинити запальні хвороби, процеси, які викликають депресію та багато інших захворювань".

Запалення викликає збільшення обсягу низки речовин у току крові. Йдеться, зокрема, про С-реактивний білок (CRP) та інтерлейкін-6 (IL-6).

Фото Pixinooo/Depositphotos

Збільшення кількості цих речовин може бути індикатором кардіовоскулярних проблем, підвищеного тиску чи діабету 2 типу. Багато попередніх досліджень також вивчали механізм впливу кількості сну на імунітет.

Щоб дійти таких висновків, дослідники з UCLA переглянули 72 різні статті та систематизували дані 50 тисяч учасників клінічних випробувань.

Науковці звернули увагу саме на рівні С-реактивного білка та IL-6. За їхніми даними, порушення сну, зокрема, безсоння, абсолютно точно підвищували кількість цих речовин.

Майже той самий ефект мав і сон понад 8 годин вночі: рівень С-реактивного білка зростав, однак інтерлейкін-6 лишався на тому ж рівні.

Лікарі підбили підсумок своєї роботи: "Поряд із харчуванням та фізичною активністю, здоровий сон є третім компонентом забезпечення здоров'я".

Реклама:

Головне сьогодні