Біг і вівсянка – щоранку. Експерти розповіли секрети перемог олімпійців

— 15 серпня 2016, 18:10

Запитавши у дієтолога та професійного тренера, як олімпійцям вдається долати неймовірні спортивні рекорди, The Daily Mail публікує кілька секретів, які можуть допомогти кожному тримати форму.

Головний експерт з харчування команди Великої Британії Кевін Керрелл та олімпійський і паралімпійський тренер, доктор Гарі Бріклі розповіли, що потрібно робити, щоби мати форму, як у атлета.

Обов'язок – це все

Чи не найочевидніша таємниця правдива у тому, що обов'язкове ставлення до своєї справи грає величезну роль у досягнення успіху.

"Не важливо, чи робите ви забіги протягом року, чи біжите за великий приз, хороший результат потребує багатьох складових – планування, розрахунку часу, фокусу на харчування, роботи з психологією спорту та розуміння свого тіла", – зауважує доктор Бріклі.

Краще не починати щось робити, якщо не вірити у дієвість фізичних вправ. Коли ціль – втратити зайву вагу, наростити м'язи чи пробігти Лондонський марафон, результати будуть помітні тільки якщо поставитися з особливим відчуттям обов'язку до справи.

Цілі, цілі, цілі

[L]Мати мету і йти до неї – це основне, що потрібно постійно пам'ятати. Протриматися 20 хвилин на біговій доріжці чи пробігти 5 кілометрів – чітка постановка цілей допоможе точно зрозуміти, чого ви хочете й допоможе досягти цього.

"Мені подобається, коли спортсмени ставлять перед собою власну мету. Потім я втручаюся й вирішую, як можна її досягти і що для цього потрібно – додаткові тренування, особлива їжа, спортивне спорядження чи інші фактори", – ділиться Бріклі.

Тренер також говорить, що усі цілі персоналізовані, але дуже часто люди слідують загальним порадам для їхнього досягнення, які не працюють для кожного. Усе, що потрібно – почати з малого і не спинятися. Доктор Бріклі радить визначити кінцеву мету і прокласти на шляху до неї маленькі кроки.

Підходяща їжа

Розуміння, які продукти покращують результат від фізичних вправ – велика перевага як професійного спортсмена, так і аматора. Кевін Керрелл пояснює, що коли йдеться про швидкі й силові види спорту, людина хоче почуватися легко перед стартом, тож споживання жирної їжі – не найкраща ідея.

"Якщо ви збираєтеся пробігти марафон – це затягнеться як мінімум на 2 години. Вам потрібно наситити свій організм достатньою кількістю вуглеводів. У таких випадках треба споживати високоякісні вуглеводи, які швидко засвоюються й забезпечать достатню кількість поживних речовин на тривалий час, наприклад вівсяну кашу", – ділиться дієтолог.

У розподілі меню для атлетів, навіть якщо мова йде про шкідливу їжу, головне робити розумний вибір. Їжа швидкого приготування додає стресу організму,тому краще відкласти шкідливі смаколики, доки не досягнете цілей.

"До" і "після"

Не підрахунок калорій та суворі дієти, а правильне поєднання їжі та вправ покращить результат кожного. Доктор Бріклі радить для занять спортом, особливо якщо людина цілеспрямовано худне, виділяти ранковий час до сніданку.

"Тренування рано вранці допомагають краще спалювати жир і для багатьох можуть стати запорукою стрімкої втрати ваги", – ділиться Гарі Бріклі.

Він пояснює, що після сніданку організм швидше використовуватиме саме вуглеводи й цукор як пальне під час тренування. Тож він спалюватиме саме їх, а не жирову масу.

"Тож якщо одна з ваших цілей – втратити вагу, постарайтеся не їсти перед ранковими фізичними вправами", – радить тренер.

Розуміння, які продукти покращують результат від фізичних вправ – велика перевага як професійного спортсмена, так і аматора. Фото Maridav/Depositphotos

Жодних відмовок

Олімпійські спортсмени ніколи не кажуть "я мабуть почну тренуватися завтра" чи "у мене зараз немає на це часу", тому що для них немає жодних "але". За словами доктора Бріклі, найпоширеніша відмовка "у мене не вистачає часу" пов'язана із відсутністю відчуття обов'язку, про яке йшлося раніше.

"Люди завжди знаходять мільйон відмовок, але якщо ви подивитеся на тих, хто досягнув вершин вони просто використали свої шанси", – говорить він.

Переоцінка та ризик

Як би не було важко у це повірити, олімпійські спортсмени – теж люди, вони також переживали поразки. Їхній секрет: ризикувати і переоцінювати.

"Якщо ви постійно досягаєте свої цілей, можливо вони надто прості й потрібно мріяти далі", – зауважує Бріклі.

Після того, як ви зрозумієте, що насправді можете, з'явиться потреба ризикувати й спрямовувати себе далі. У цьому може допомогти робота з тренеорм, який вимагатиме більшого, коли побачить, що уже досягнуто .

Реклама:

Головне сьогодні