Чому хворі на діабет більше не страждатимуть від щоденних уколів

— 25 серпня 2016, 13:35

Інсулінова пігулка дозволить хворим на діабет не робити постійних ін'єкцій, йдеться на The Daily Mail.

Близько 420 мільйонів людей у світі мають цукровий діабет. ВООЗ фіксує понад 3,7 мільйонів смертей, пов'язаних із захворюванням.

Існує 2 типи діабету, які спричинює високий рівень цукру у крові, викликаючи пошкодження внутрішніх органів та ризик смертельних наслідків.

Перший тип є аутоімунним захворюванням, найчастіше діагностованим з дитинства. Другий виявляють у старшому віці й часто пов'язують із зайвою вагою та неактивним способом життя.

[L]Усі, хто має діабет 1 типу повинні робити собі ін'єкції інсуліну щодня. Для уражених 2 типом захворювання зміни життєвого ритму й ліки можуть понизити рівень цукру у крові, але якщо недуг прогресуватиме, їм також потрібно буде застосовувати інсулін.

Нещодавно дослідники винайшли менш болючий спосіб вводити потрібний гормон. Вони розробили проект, за яким інсулін можна споживати у формі капсул, покритих жирною основою.

Керівниця дослідження, професорка Мері МакКорт із Університету Ніагара в Нью-Йорку розповіла: "Ми відкрили нову технологію, яка називається холестосома (Cholestosome). Вона натуральна, створена на основі ліпідів і має дуже цікаві властивості".

Дослідниця зауважила, що найбільшою проблемою у доставці інсуліну є контакт у шлунку. Протеїни розщеплюються шлунковою кислотою, тому інсулін не підходить для агресивного середовища цього органу людини.

Одна із можливостей подолати цю перешкоду – "запакувати" інсулін у захисне покриття, щоб захистити його від кислот. Саме завдяки застосуванню холестосоми команда МакКорт помістила інсулін у капсулу, яка має допомагати пройти речовині травну систему людини.

Інсулінова пігулка дозволить хворим на діабет не робити постійних ін'єкцій. Фото Syda_Productions/Depositphotos

Зараз триває клінічне тестування інноваційних пігулок.

Експерименти на пацюках показали, що певні сполуки холестосом, наповнені інсуліном, мають високу "біодоступність". Це означає, що капсули дійдуть до кровотоку, куди повинен потрапити інсулін.

Дослідники планують підсумувати експерименти на тваринах й розвинути нові партнерські стосунки для просування перших випробувань людським організмом.

Реклама:

Головне сьогодні