Стрес від переїзду – на користь. Нове оточення стимулює мозок пам'ятати більше

— 3 серпня 2016, 15:48

Люди, які переїжджають, повинні насолоджуватися цим процесом, оскільки нове житло допомагає пам'ятати набагато більше, пише аналітик Деніел Бейтс на The Daily Mail.

Науковці Університету штату Нью-Гемпшир попросили 1100 учасників тестування віком старше 65 років пригадати 5 подій, які трапилися, коли їм було від 40 до 60 років.

Кожен спогад повинен був стосуватися однієї конкретної події. Учасників також попросили описати емоції, пов'язані з нею.

У них також запитували, скільки разів протягом цього періоду та куди вони переїздили.

Зі 1100 людей, 149 переїхали у нове помешкання саме тоді, коли відбувалися найбільш пам'ятні події у їхньому житті.

[L]Якби їхні спогади були рівномірно розподілені протягом 2 десятиліть (від 40 до 60 років), учасники могли б пригадати 13% з усього, що відбувалося у їхньому житті від переїзду до переїзду.

Разом із тим, 26% основного життєвого досвіду людей, які зголосилися взяти участь у дослідженні, полягав у згадках подій, по-різному пов'язаних із переїздом.

Науковці Університету штату Нью-Гемпшир стверджують, що у молоді роки люди пам'ятають набагато більше ще й тому, що для них усе новий досвід.

Нове середовище стимулює мозок людини й дає можливість пригадувати набагато більше.

"Хоча попередні дослідження сконцентровані на негативних наслідках, пов'язаних із переїздом, поточні результати заперечують їх. Переїзди можуть позитивно вплинути на автобіографічну пам'ять людини", – розповідає Деніел Бейтс.

Опитування енергетичної компанії E.ON, у свою чергу, показало, що 61% людей переживали дуже сильний стрес, коли продавали власний будинок.

Вони стверджували, що він був навіть сильнішим, ніж нервовий стан після розриву стосунків, розлучення чи виходу на нову роботу. Потім у рейтингу йшли смерті далеких родичів і перше батьківство.

Нове середовище стимулює мозок людини й дає можливість пригадувати набагато більше. Фото olly18/Depositphotos

У середньому людина переїздить близько 5 разів за все життя.

Попри звичну ідею, що стрес переміщення негативно впливає на нервовий стан людини, нова локація викликатиме нові спогади та стимулюватиме мозок пам'ятати у 2 рази більше.

Реклама:

Головне сьогодні