"Це не завжди легко, але ми разом". Як говорити з дітьми про їхню вагу

— 18 вересня 2016, 11:00

Опинившись у цій пастці багато дітей з напрочуд раннього віку борються зі своєю вагою, пише журнал Time.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань Департаменту США з охорони здоров'я та соціальних служб, у цій країні рівень дитячого ожиріння зріс у чотири рази серед дітей та підлітків за останні 30 років.

Сьогодні, у США більше третини дітей мають надлишкову вагу або страждають ожирінням. І ще мільйони борються з протилежною проблемою – анорексією.

В Україні проблеми дитячого лікування соціологами і лікарями системно не досліджуються, однак вони не поодинокі.

Директор Американської академії педіатрії Інституту здорового дитинства, доктор Сандра Хассінк зауважує, що розмови про вагу у будь-якому віці можуть бути образливими, а тому батькам необхідно правильно говорити з дітьми на цю тему.

Харчові звички родити дуже впливають на вагу дитини. Фото iordani/Depositphotos

По-перше, доктор радить зрозуміти, що "вага будь-якого члена сім'ї є сімейним питанням".

По-друге, Хассінк звертає увагу на те, що діти є бранцями своїх середовищ і зазвичай не самостійно приймають рішення сісти на дієту чи зайнятися фізичними вправами.

По-третє, за її словами, "батьки зазвичай неправильно оцінюють своїх нащадків – потрібно дивитися на графіки росту та Індексу маси тіла, щоб побачити, чи діти в здоровому діапазоні, а не покладатися на свої власні враження".

[L]У наймолодшому віці, говорить Хассінк, дія важливіше розмови.

Зазвичай батьки обмежують дітям доступ до небезпечних об'єктів. Проте нездорове харчування може бути таким же загрозливим.

"Не тримайте у домі того, що не повинна їсти ваша дитина", – пояснює доктор.

Вона також додає, що із самого раннього віку діти вчаться звичкам від всієї родини, тому і вам не варто їсти те, що є забороненим для них.

"Діти дуже пильні спостерігачі. Вони будуть ловити вас на тому, що ви робите, незалежно від того, що ви говорите. Тому робіть хороший вибір, вживайте не шкідливу їжу та правильного розміру порції", – каже Хассінк.

Діти, які ходять до молодшої школи, переживають дуже непростий час, адже у цей період активно ростуть.

На цій стадії директор Американської академії педіатрії Інституту здорового дитинства пропонує батькам пояснити дитині, що не можна нікому дозволяти коментувати форми та розміри свого тіла: "Ми всі різні, і ми всі ростемо по-різному".

Також у дітей потрібно цікавитись чи гарно вони себе почувають, чи не виникає у них проблем зі здоров'ям та чи не дражнять/залякують їх однолітки.

Діти дуже "підсідають" на заманливий фаст-фуд та спокусливі солодощі. Фото SLP_London/Depositphotos

З дітьми старшої школи, каже Сандра Хассінк, варто почати говорити про здоров'я.

Можна розпочати з історій про сімейні захворювання, як то діабет або високий кров'яний тиск. А вже від цього перейти до розробки стратегії правильного вибору: від вибору здорових закусок на вечірках до того, щоб бути активним, а не постійно дивитися телевізор.

При цьому спеціаліст підкреслює, що у жодному віці у дітей не потрібно культивувати відчуття провини за те, що вони щось роблять неправильно чи що вони не ідеальні.

"Це не про те, що ми щось робимо неправильно. Це можливість допомогти дитині не лише здобути освіту, але й бути здоровим.

Основна ідея в тому, що вся сім'я має працювати разом над питанням: "Як нам бути здоровими?" Посил має бути таким: "Ми всі намагаємося. Це не завжди легко, але ми разом", – підкреслює Хассінк.

Реклама:

Головне сьогодні