Ні – кодеїну! Педіатри пояснили, які ліки небезпечні для дітей

— 25 вересня 2016, 10:00

Американська академія педіатрії закликає батьків і лікарів припинити давати дітям до 18 років препарати, які мають кодеїн. Він міститься, наприклад, у сиропах від кашлю і знеболювальних, пише The Huffington Post.

"Люди мають помилкове уявлення щодо кодеїну, думаючи, що він безпечніший, ніж інші опіоїди", – розповів лікар Джозеф Тобіас. – Поштовхом до цього дослідження для нас стало бажання показати фахівцям, що потрібно прибрати кодеїн з ринку для педіатричних пацієнтів".

Американські дослідники довели, що уживання кодеїну пов'язане з рідкісною, але небезпечною реакцією дихання у дітей.

[L]Про побічні ефекти кодеїну повідомило Управління продовольства і медикаментів США (FDA). За даними організації, у 64 випадках зафіксоване погіршення дихання і 24 випадки смерті від кодеїну. 21 трагічний випадок із 24 стався з дітьми до 12 років.

Разом із тим, лікарі продовжують призначати ліки, які містять кодеїн для лікування хвороб вуха, горла й носу в 19,6% випадків. Стоматологи використовують кодеїновмісні препарати у 13,3% ситуацій.

Чому кодеїн може бути смертельним?

Кодеїн є "пропрепаратом" – він активується в організмі людини. Коли люди приймають ліки з цією речовиною, ферменти печінки перетворюють кодеїн, притлумлюючи біль.

Але кожен організм – унікальний, тому для деяких людей цей ензим може бути гіперактивним і призвести до уповільнення дихання, блокади дихальної функції та навіть смертельних наслідків.

Американська академія педіатрії закликає батьків і лікарів припинити давати дітям до 18 років ліки, які мають кодеїн. Фото zurijeta/Depositphotos

Діти слабше здатні перетравлювати кодеїн, ніж у дорослі. Тому лікар-педіатр Ребекка Розенберг вважає, що з такою великою кількістю інших варіантів знеболювальних краще просто уникати кодеїновмісних.

"Кодеїн не приносить особливої користі організму, натомість має потенційний ризик, який має слабкий медичний сенс у використанні його у дітей", – вважає Розенберг. – Кодеїн також не надто ефективний як знеболювальне. Далеко не всі люди реагують на нього".

Реклама:

Головне сьогодні