Тест

Щоб зупинити епідемію, українців з ВІЛ лікуватимуть дешевше

Відбір пацієнтів для цієї програми і забезпечення їх антиретровірусною терапією (АРТ) буде проводитися на базі Київського міського цента СНІДу під громадським контролем пацієнтських організацій.

Бюджет проекту – понад 6,5 мільйона гривень – забезпечує Фонд Олени Пінчук "АнтиСНІД".

Оператором закупівель у 2017-2018 роках стане "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ".

1200 пацієнтів почнуть лікування препаратом шостого покоління (зараз лікування проводиться препаратами четвертого покоління) – долутегравіром. Він більш ефективний і менш токсичний, ніж застосовувані сьогодні ліки.

[L]Завдяки новому підходу для нашої країни відкриється можливість, не витрачаючи додаткових ресурсів (зараз річний курс лікування в Україні коштує в середньому 360 доларів), вже у 2018 році вдвічі збільшити охоплення АРВ-терапією ВІЛ-позитивних людей.

Голова Координаційної ради "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ" Дмитро Шерембей пояснює, що це "маленька революція у боротьбі зі СНІДом".

"Ми починаємо партнерство з приватним фондом, розширюємо програму лікування в Києві, закуповуємо препарат нового покоління і знижуємо вартість лікування пацієнтів практично вдвічі. Участь приватного фонду в програмах лікування – це прецедент не тільки для України. Ми не знаємо жодного прикладу, коли б приватні фонди оплачували лікування пацієнтів з ВІЛ/СНІДом", – уточнює він.

Шерембей обіцяє, що через два роки всі клієнти цієї програми перейдуть під опіку ЛЖВ і будуть забезпечені подальшим лікуванням.

У листопаді 2015 року Європейське бюро ВООЗ рекомендувало призначати АРТ всім людям, що живуть з ВІЛ. Згідно з експертними даними, одна людина, яка живе з ВІЛ і не приймає терапію, може інфікувати за рік до двох осіб.

Пацієнт, який приймає антиретровірусну терапію, стає абсолютно безпечним для оточуючих. Він не може інфікувати своїх партнерів, так як концентрація вірусу в його крові різко падає. При регулярному прийомі препаратів, кров ВІЛ-позитивної людини стає в буквальному сенсі слова чистою.

У липні 2015 року більше 200 хворих на ВІЛ/СНІД пацієнтів вишикувалися в чергу до Кабміну. Таким чином вони заявили про відсутність ліків для 30 тисяч ВІЛ-інфікованих українців і передали прем'єру вимогу взяти цю проблему під особистий контроль. Фото БФ "Пацієнти України"

Головний лікар Київського міського центру СНІДу Олександр Юрченко пояснює, що за оцінками зараз "у Києві проживає близько 24 тисяч ВІЛ-позитивних людей".

"Всього 12 тисяч ВІЛ-позитивних киян знають про свій статус, і тільки 6 тисяч з них отримує терапію… Ми зможемо почати набір на лікування людей, які чекають початку терапії, вже в наступному році. Це знизить смертність від СНІДу і скоротить кількість нових випадків ВІЛ", – уточнює він.

Довідка

За десять місяців 2016 року в Україні за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України був зареєстрований 13 381 новий випадок ВІЛ-інфекції (з них 2 349 дітей до 14 років).

Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293 739 нових випадків ВІЛ-інфекції, за цей час від СНІДу померло 40 816 чоловік.

Найбільш уражені ВІЛ-інфекцією регіони – це Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська та Одеська області, а також Київ.

Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 250 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз – станом на 1 квітня 2016 року у обліку в Україні числиться 132 714 ВІЛ-позитивних пацієнта.

У 2016 році лікування – АРВ-терапію за кошти державного бюджету та міжнародних донорів – отримують тільки 68 313 осіб.