Тест

Келишок за здоров'я: учені повідомили хороші новини про вплив алкоголю на серцe

Те, що люди, які вживають алкоголь у розумних дозах, мають нижчі шанси померти від захворювань серця, підтвердили вже близько 100 масштабних досліджень. На сей раз про це заявили китайські науковці, підкресливши: головне – це помірність.

Про це пише Time.

Китайські вчені, котрі взяли участь у конференції American Heart Association у Новому Орлеані, вважають, що алкоголь підтримує високий рівень хорошого холестерину, і саме цим він корисний для серця.

Учені встановили, що алкоголь, у помірних дозах, підтримує високий рівень хорошого холестерину. Фото duha127/Depositphotos

До їхнього 6-річного дослідження були залучені понад 80 тисяч дорослих китайців. У ході опитування добровольців учені з'ясовували, як часто і в якій кількості ті вживають алкоголь. Упродовж дослідження в них чотири рази брався аналіз крові, науковці перевіряли рівень ліпопротеїду високої щільності (ЛПВЩ), а також маркери запалення та роботи печінки.[L]

З'ясувалося, що в тих людей, хто помірно вживав алкоголь (1 порція на день для жінки, 2 – для чоловіка) рівень хорошого холестерину з віком не так сильно знижувався порівняно з тими піддослідними, хто не пив узагалі або пив більше.

ЛПВЩ нейтралізує дію ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), тобто того самого грізного "поганого холестерину", що пов'язаний із атеросклерозом.

На думку вчених, помірне вживання алкоголю знижує ризик серцевих захворювань так само, як і схуднення на 13 кілограмів, досягнуте людьми з зайвою вагою за рахунок фізичних вправ та дієти.

Щоправда, схуднення має позитивний вплив на лише на серце, а й знижує вірогідність раку, діабету та інших хронічних захворювань.

Алкоголь корисний для серця, якщо ним не зловживати. Фото racorn/Depositphotos

Як зазначає автор дослідження, Шу Хуань із Університету Пенсільванії, у Китаї люди зазвичай п'ють пиво або міцні хмільні напої, тож на вплив вина на здоров'я їхня з колегами робота багато світла не пролила. Одначе попередні дослідження вказують на те, що етанол у різних напоях має однаковий ефект по відношенню до здоров'я людини.

"Майже без винятків, якщо ви поглянете на летальні та не летальні серцеві хвороби, у людей, котрі у помірних кількостях вживають алкоголь, показники є нижчими, ніж у тих, хто від нього утримується", - підсумував Хуань.

Як відомо, алкоголь для нашого здоров'я може бути не лише другом, а й небезпечним ворогом. Що саме відбувається з тілом, коли ми вливаємо в нього хмільний напій, як реагує на нього мозок та печінка, докладно розказав британський нейрофармаколог.