Учні молодших класів чутливіші до гонконзького грипу – епідеміолог

— 7 грудня 2016, 14:00

Про це розповіла завідувачка відділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко в ефірі "Громадського радіо".

За її словами, вірус в Україні з’явився три тижні тому і нікуди не зникне, поки не реалізує себе.

"Гонконгський грип за антигенними властивостями на 50% відрізняється від того вірусу, який ми вже мали 2 роки тому. Якщо тоді ви перехворіли цим підтипом вірусу, то цього року ви ймовірно не захворієте", – зауважила епідеміолог.

Цьогоріч кількість хворих більша, ніж минулого року, проте кількість важких випадків грипу значно менша.

[L]За словами Мироненко, симптоми гонконзького грипу залежать від віку людини, стану організму і наявності хронічних хвороб.

Якщо людина захворіла і погано почувається, але при цьому продовжує ходити на роботу, вона не тільки розповсюджує цю інфекцію, а й сама наражає себе на ускладнення.

У разі хвороби потрібно залишитися дома, лікуватися і пити багато теплої рідини.

Якщо з'явилися ускладнення, наприклад, якщо у маленьких дітей температура перевищує 38,5°C, її треба збивати. Дитяче серцебиття більш інтенсивне, ніж у дорослих, а температура перевантажує серце.

Дорослій людині не слід збивати температуру до позначки 38,5°C. За підвищеної температури у відповідь на вторгнення вірусу в організмі утворюється захисний білок інтерферон. Тобто імунна система людини самостійно бореться з вірусом.

Учні молодших більше ризикують захворіти на новий штам грипу, оскільки старші діти могли мати контакт із цим підтипом вірусу 2 роки тому. Фото chepko/Depositphotos

Вакцини для протигрипових щеплень, за оцінкою експерти, виготовлені з актуальних штамів, тому щеплення є одним з найбільш ефективних методів профілактики.

У сучасних вакцинах є 3 головні компоненти — вірус "Гонконгу" H3N2, пандемічний вірус "Каліфорнія" H1N1 і вірус "Брісбен".

Раніше вже повідомлялося, що в Україні в епідемічному сезоні 2016-2017 циркулюватиме штам вірусу грипу Н3N2 (Гонконг). Вірус грипу Н3N2, крім дітей, насамперед вражає літніх людей.

Реклама:

Головне сьогодні