Будьмо уважними! Чому інфаркти трапляються на Різдво

— 6 січня 2017, 10:30

Люди найчастіше помирають від серцево-судинних захворювань на новорічні та різдвяні свята, ніж в будь-яку іншу пору року.

Вчені Університету Мельбурна відслідковували це понад 25 років та прозвали сумний феномен "ефект Різдва", пише The Time.

Будьмо уважними! Інфаркти найчастіше трапляються на Різдво. Фото Syda_Productions/Depositphotos

Оскільки святковий сезон збігається з найхолоднішими місяцями року, коли люди хворіють на застуду та грип, які ослаблюють організм та загалом погіршують стан здоров'я, то вчені вирішили "виключити" змінну погоди і провели дослідження у Новій Зеландії. У цій країні Різдво та Новий рік святкують протягом літнього сезону.

[L]Дослідники на чолі з Джошем Найтом виявили, що у різдвяний сезон кількість смертей від серцево-судинних захворювань на 4% більше, ніж у порівнянні з середнім показником для іншої частини року.

Середній вік людей, які помирають в цей час також трохи молодше, ніж протягом решти року.

Це говорить про те, що свята можуть сприяти збільшенню смертності, незалежно від погодних впливів і проблем зі здоров'ям.

Хоча це дослідження не вишукувало фактори, які відповідальні за ріст смертності, проте інші дослідження свідчать, що свята напружений час за багатьма показниками.

По-перше, у цей період множаться сімейні, соціальні та фінансові зобов'язання – турботи з пошуку подарунків та влаштування свята можуть бути не лише приємними, бо сприяють підвищенню кров'яного тиску та погіршенню факторів ризику серцевих захворювань.

По-друге, сприяти появі проблем зі здоров'ям можуть більш багаті (та калорійні) продукти, які зазвичай з'являються на столах під час свят, – від цукерок до м'яса. Окремо, вчені нагадують, що також збільшується споживання алкоголю.

Сприяти появі проблем зі здоров'ям можуть більш калорійні продукти та алкоголь, які з'являються на столах під час свят. Фото fotek/Depositphotos

Є також деякі менш очевидні причини сплеску смертності у Різдво. Найт зазначає, що багато людей більше подорожують протягом цього сезону, та не можуть звернутися за медичною допомогою так швидко, як би це зробили вдома.

Вчений і його команда підкреслюють, що отримані результати є лише відправною точкою для подальших досліджень про те, що насправді є причиною сплеску смертей у новорічні та різдвяні свята.

Реклама:

Головне сьогодні