Чому не варто заглядати в чарку, щоб позбутися неприємних спогадів

— 13 січня 2017, 17:16

Дослідження доктора Нормана Хогі, професора неврології Університету Джонса Гопкінса, довело, що не варто намагатися втопити неприємні спогади в алкоголі.

На думку науковця, міцні напої можуть навпаки підсилити негативні відчуття від думок, які людина намагається притлумити в собі, йдеться на The Daily Mail.

Міцні напої можуть навпаки підсилити негативні відчуття від думок, які людина намагається притлумити в собі. Фото focuspocusltd/Depositphotos

Так відбувається тому, що алкоголь впливає на нервову систему людини, зміцнюючи нервові клітини, пов'язані із реакцією мозку на страх.

"Алкоголь втручається у процеси функціонування мозку й помітно ускладнює процеси пам'яті людини", – застерігає Хогі.

Для свого дослідження американський професор використав результати експерименту з лабораторними пацюками. Він розподілив піддослідних на 2 групи, одній із яких давав спиртовий напій міцністю 20%.

[L]Решта пацюків пили звичайну воду. Обидві групи утримували у клітках із електричним струмом.

Коли науковець почав аналізувати стани своїх піддослідних, виявилося, що відчуття страху й стресові стани на триваліший час утримувалися в тих пацюків, які вживали спиртовий напій.

Нормана Хогі упевнено стверджує, що люди із посттравматичним синдромом дуже часто відчувають страх і переживають стрес навіть тоді, коли їм нічого не загрожує.

Часто вони намагаються притлумити свої спогади ейфорією від міцних напоїв.

Наприклад, Департамент ветеранів США наводить статистику, що від 60% до 80% людей із ПТСР намагаються врівноважити свій психічний стан саме алкоголем.

"Подолання страху у таких випадках не означає, що потрібно забути про травму – варто навчитися не реагувати агресивно на власні спогади", – додає Хогі.

Експерт радить людям, які намагаються притлумити неприємні спогади й позбутися травматичного досвіду, спробувати медитувати й, звісно ж, звернутися до психотерапевта.

Реклама:

Головне сьогодні