Спорт навіть лише раз на тиждень корисний для здоров'я – вчені

— 15 січня 2017, 10:01

Якщо серед робочого тижня ви не в змозі допхати себе до спортзали та потрапляєте туди лише на вихідних, негайно облиште картатися провиною. Наука підтвердила: від занять спортом навіть раз на тиждень величезна користь для здоров'я.

Власне, користі ви отримуєте приблизно стільки ж, як і той, хто тренується по кілька разів на тиждень.

Учені кажуть, навіть один раз на тиждень займатися спортом - це дуже корисно. Фото dashek/Depositphotos

Про це пише The Huffington Post із посиланням на журнал JAMA Internal Medicine.

"Це дуже обнадійлива новина, що фізична активність лише 1-2 рази на тиждень пов'язана з нижчим ризиком смерті, навіть серед тих людей, котрі не дотягують до рекомендованої (ВООЗ) кількості занять спортом", - говорить керівник дослідження, ад’юнкт-професор Сіднейського університету Еммануель Стаматакіс.[L]

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, доросла людина на тиждень в ідеалі повинна мати 2,5 години помірних фізичних навантажень або 1 годину 25 хвилин, але навантажень більшої інтенсивності. Експерти допускають і варіант 30-хвилинних щоденних навантажень.

Стаматакіс із колегами проаналізували дані щодо стану здоров'я та рівня фізичної активності понад 63 тисяч чоловіків та жінок із Англії та Шотландії.

Вони поділили учасників на чотири групи. До першої віднесли тих, хто назвав себе неактивною людиною. До другої потрапили ті, хто займався спортом, але менше, ніж рекомендують лікарі. У третій опинилися так звані "вікендні воїни" – ті, хто займається спортом лише по вихідних. До четвертої віднесли чоловіків та жінок, що тренуються регулярно, більше трьох разів на тиждень.

Учені вирахували, що "вікендним воїнам" на 40% менше загрожують серцево-судинні захворювання порівняно з тими, хто не займається спортом узагалі. Крім цього, ризик смерті від будь-якої причини для учасників третьої групи є на 30% нижчим, ніж для людей із першої. І вірогідність смерті від раку теж є нижчою, на 18%.

Той, хто тренується один раз на тиждень, усе одно робить величезну послугу своєму здоров'ю. Фото lightpoet/Depositphotos

Причому результати для третьої та четвертої групи виявилися приблизно однаковими.

Одначе врахуйте одне "але", перш ніж, прочитавши це, зітхнути з полегшенням та вирішити не йти до спортзали посеред тижня. "Вікендний воїн" такий режим тренувань називається тому, що йдеться про дійсно інтенсивні тренування, а не кілька підходів на еліптичному тренажері. Дослідники кажуть, що це має бути 75 хвилин справжнього гарування.

Водночас, нагадаємо, канадські науковці дійшли висновку, що ефективне тренування взагалі можна вмістити в 5-10 хвилин.

Реклама:

Головне сьогодні