Україна щороку втрачає більше $3 млрд через тютюнопаління – фахівці

— 20 січня 2017, 11:13

Україна щорічно втрачає більше 3 мільярдів доларів через куріння населення.

Україна щорічно втрачає більше 3 мільярдів доларів через куріння населення. Фото olly18/Depositphotos

Такі дані наводить Український центр контролю над тютюном.

За даними фахівців, значні фінансові втрати зумовлені тим, що курці стають непрацездатними внаслідок хвороб, спричинених курінням і не можуть фінансово забезпечити себе та свої сім’ї.

Науковці стверджують, що справжні економічні втрати держави внаслідок куріння її населення є ще більшими, якщо врахувати видатки держави на лікування захворювань, спричинених курінням.

Сума втрат майже втричі перевищує доходи держбюджету від тютюнових акцизів, які за 2016 оцінюють на рівні 1,1 мільярда доларів.

[L]Крім того, тютюнопаління призводить до людських втрат: щороку в Україні помирає 63 тисячі осіб.

Згідно з новою доповіддю ВООЗ та Національного інституту онкології США, збільшення податків і цін на тютюнові вироби можуть служити для надходження коштів для охорони здоров'я.

Згідно з даними ВООЗ, опублікованими в доповіді "Тютюнова економіка і боротьба проти тютюну", діяльність цієї галузі промисловості і смертоносний вплив її продукції будуть завдавати шкоди світовій економіці на суму понад 1 трильйон доларів США на рік.

Так відбувається у зв'язку із зростанням витрат на медичну допомогу і зниженням продуктивності праці людей, які палять.

На даний час через звичку куріння щороку вмирають близько 6 мільйонів чоловік.

У світі налічується 1,1 мільярд курців у віці 15 років і старше, при цьому майже 80% з них проживають в країнах з низьким і середнім рівнями доходів. Приблизно 226 мільйонів курців живуть в злиднях.

У монографії наводяться результати проведеного в 2016 році дослідження, згідно з якими розміри щорічних доходів за рахунок акцизів на сигарети в усьому світі можуть зрости на 47%, або на 140 мільярдів доларів США, якщо всі країни підвищать акцизні збори приблизно на 0,80 доларів за одну пачку.

Крім того, таке підвищення податків призведе до зростання роздрібних цін на сигарети, в середньому на 42%, в результаті чого показники куріння знизяться на 9%, а число дорослих курців скоротиться на 66 мільйонів.

"Результати наукових досліджень, що наводяться в цій монографії, підтверджують, що науково обгрунтовані заходи боротьби проти тютюну виправдані з точки зору як економіки, так і охорони здоров'я", – розповів співавтор монографії, професор Франк Чалупка (Frank Chaloupka) з факультету економіки Іллінойського університету в Чикаго.

Раніше повідомлялося, що у Швеції запрацювала креативна соціальна кампанія проти куріння. Білборди в одному із шведських міст "кашляє", коли повз нього проходить людина із цигаркою.

Також йшлося про те, що професор Австрійського університету, який живе на 7-му поверсі, подав офіційну скаргу на свого сусіда поверхом нижче, тому що той любить курити сигари на своєму балконі. Так він домігся заборони палити на балконі між 10 вечора і до 6 ранку.

Реклама:

Головне сьогодні