Чайлдфрі живуть довше за "дітних"? Наука пробує дати відповідь

— 18 лютого 2017, 11:00

Діти - це квіти життя. Але чи подовжують вони насправді життя батькам? Наука намагається дати відповідь на це питання.

То хто живе довше, чайлдфрі або ті, в кого є діти? Фото Syda_Productions/Depositphotos

Народження дитини дарує людині величезну радість і, в якомусь сенсі, безсмертя – адже в такий спосіб вона передає свої гени наступному поколінню.

Але й не секрет, що за це диво високу ціну спершу мусить заплатити організм матері, а потім уже на обох батьків чекають роки недосипання, тривог та посиленого гарування на роботі, щоби забезпечити сім'ю, яка збільшилася.[L]

Рівень стресового гормону кортизолу значно вищий у крові людей, які перепрацьовують та непокояться – а таких немало серед батьків. Укупі це все може призводити до підвищення кровяного тиску та послаблення імунної системи.

Як же впливає батьківство на тривалість життя – щодо цього учені далеко не одностайні, пише Time.

Зокрема існує теорія "одноразової соми" – обмеженого вичерпного ресурсу, який може бути витрачений або на народження та вирощування дітей, або на підтримку та відновлення здоров'я самого дорослого.

У 2006-му році видання American Journal of Human Biology надрукувало результати масштабного дослідження, проведеного у Польщі. Тоді вчені вирахували, що народження кожної дитини забирає у жінки 95 тижнів її життя.

Але в 2016-му році дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго заявили про протилежне. Вони дійшли висновку, що жінки, котрі мають 2-4 дітей, живуть довше за тих, хто має лише одну дитину. А ті, хто відклав материнство на більш зрілий вік, мають на 11% більше шансів дожити до 90 років, ніж ті, хто народив рано.

Учені досі не одностайні щодо того, вкорочують діти життя батьками або навпаки. Фото monkeybusiness/Depositphotos

Це стало доброю новиною, але в причинно-наслідковому зв’язку науковцям розібратися так і не вдалося. Імовірно, причина в тім, що жінки, які народжують пізніше, встигають здобути кращу освіту і більше заробляють, отже, мають змогу краще дбати про своє здоров'я. А багатодітні мами тому й багатодітні, що від початку були здоровішими та дужчими.

У 2012-му році дослідники оприлюднили результати 9-річного спостереження за 21 тисячею бездітних пар, які лікувалися від безпліддя. Виявилося, що в тих, хто за цей час став батьками – біологічно або через усиновлення – ризик померти від будь-якої причини був на 75% нижчим, ніж у тих, кому не вдалося здійснити свою мрію.

А дослідивши записи про народження та смерті в одній зі спільнот амішів в Америці за період із 1749-го по 1912-й рік, учені побачили, що тривалість життя батьків збільшувалася разом із кількістю в них нащадків.

Незалежно від того, яке сторіччя буде надворі, ростити дітей ніколи не буде легкою працею, і провести кілька годин окремо від них буде для тата й мама відпочинком та втіхою. Але повсякденні життя, до яких вони все ж повертатимуться, сповнені щебетом і галасом їхніх нащадків, будуть неймовірно насиченими. А насичені та щасливі життя часто виявляються й найдовшими.

Нагадаємо, кілька років тому фінські вчені виявили зв'язок між статтю дитини та тривалістю життя її матері.

Реклама:

Головне сьогодні