Вчені з’ясували, чому оливкова олія така корисна

— 19 лютого 2017, 10:00

Про користь оливкової олії відомо багато: не обтяжує травну систему, сприяє гострому зору та добрій координації і навіть допомагає знизити ризики виникнення раку.

Іспанське дослідження виявило ще одну причину, чому варто вживати оливкову олію.

Виявляється, вона допомагає підтримувати здоровий кровообіг і очищує артерії від сміття, передає The Huffington Post.

Про користь оливкової олії відомо багато: не обтяжує травну систему, сприяє гострому зору та добрій координації і навіть допомагає знизити ризики виникнення раку. Фото 5PH/Depositphotos

"Середземноморська дієта, багата на оливкову олію, покращує високу щільність ліпопротеїдів, більш відомих як "корисний холестерин (HDL)", – каже автор дослідження доктор Альваро Хернаес з Інституту медичних досліджень у Барселоні.

Зазвичай цей тип дієти включає в себе багато фруктів та бобових, багатих на антиоксиданти. А також велику кількість овочів, цільного зерна та оливкової олії.

[L]Перевагу надають також пісним джерелам білка на кшталт курки чи червоної риби. Вони містять багато насичених жирів.

"Наша гіпотеза полягає у тому, що ці харчові антиоксиданти можуть зв’язуватись з HDL-частинками і захищати їх від різних атак, – каже Хернаес. – А оскільки HDL-частинки більш захищені, вони можуть ефективніше виконувати свої біологічні функції. Отже, здатні видаляти холестерин з артерій чи довше сприяти релаксації кровоносних судин".

До того ж, високий рівень "корисного" холестерину (HDL) знижує ймовірність серцевого нападу.

В експерименті зв’яли участь 296 літніх людей з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Їх розподілили на три дієти: середземноморську з додаванням одного літра оливкової олії на тиждень, середземноморську з додаванням 30 грамів горіхів щодня, і на дієту з низьким вмістом жирів.

Учасникам запропонували дотримуватись обраного типу харчування впродовж одного року.

Хоча жодна з дієт не показала значного підвищення HDL-частинок, аналізи крові та лабораторні дослідження продемонстрували: частинки "корисного" холестерину краще функціонують у групі, яка дотримувалась середземноморської дієти з додаванням оливковою олії.

Середземноморська дієта, багата на оливкову олію. Фото ramonantinolo/Depositphotos

Щоправда, автори зазначають, що всі дієти були відносно здоровими, тому важко виявити значні відмінності у результатах.

Однак доктор Даніель Рейдер з Університету Пенсільванії припускає: людям, котрі хочуть знизити ризик серцево-судинних захворювань, найкраще підійде середземноморська дієта.

"Ми знаємо, що така дієта знижує ризик серцево-судинних захворювань, але досі не знаємо точно, чому. Це дослідження показує: однією з причин може бути те, що середземноморська дієта покращує функцію HDL", – додає Рейдер.

Реклама:

Головне сьогодні