У ВООЗ назвали найнебезпечніші для людини бактерії

— 28 лютого 2017, 12:49

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила перелік стійких до медпрепаратів бактерій, що становлять найбільшу загрозу для здоров'я людини.

ВООЗ оприлюднила перелік стійких до медпрепаратів бактерій, що становлять загрозу для людини. Фото DarioStudios/Depositphotos

Оприлюднений перелік планують обговорити напередодні саміту "Великої двадцятки" у Німеччині. Так фахівці намагаються нагадати урядовцям із різних країн про необхідність пошуку нових засобів лікування, йдеться на ВВС.

Апробовані ліки можуть не діяти на нові інфекції, а отже вони поширюватимуться. Експерти ВООЗ сформували список бактерій з огляду на вже наявні показики смертності та поширеності інфекцій.

Апробовані ліки можуть не діяти на нові інфекції, а отже вони поширюватимуться. Фото DarioStudios/Depositphotos

Критично небезпечними є бактерії, які можуть спричинювати серйозні інфекції крові та легень: Acinetobacter baumannii (стійка до карбапенему), Pseudomonas aeruginosa (стійка до карбапенему), Enterobacteriaceae, зокрема Klebsiella, E. coli, Serratia та Proteus (стійка до карбапенему).

[L]Високий рівень пріоритету зберігається для мікроорганізмів: Enterococcus faecium – стійкий до сильного антибіотика ванкоміцину; Золотистий стафілокок (резистентний до метициліну), Helicobacter pylori (стійкий до кларитроміцину), Сальмонела (стійка до флуорохінолону), Neisseria gonorrhoeae (резистентна до цефалоспорину).

Меншу загрозу, ніж попередні 2 категорії, становлять такі небезпечні бактерії: Пневмокок, який виробив стійкість до пеніциліну; Гемофільна паличка (резистентна до ампіциліну); Шигела (стійка до фторхінолону).

Вони спричинюють менінгіти, зараження крові, шкірні інфекції, складні розлади шлунково-кишкового тракту, ниркову недостатність.

Раніше повідомлялося, що вчені Гарварду у відео пояснили, чому не варто довго лікуватися антибіотиками.

Їм вдалося показати, як штами бактерій розвивають стійкість до різних типів антибіотиків навіть у найпотужнішій концентрації.

25-річна студентка з Австралії зробила ще один крок уперед і винайшла альтернативу антибіотикам.

Студентка розробила полімерний пептид, який є структурою із повторюваних ланцюгів білків в формі зірки та здатен убивати 6 різних супербактерій без втручання антибіотиків, руйнуючи їхні клітинні мембрани.

Реклама:

Головне сьогодні