Тетріс може попередити ПТСР – Оксфордський університет

— 29 березня 2017, 16:47

Пам'ятаєте популярний у 1980-х Tetris?

Виявляється, він може попередити небажані спогади, які переслідують людину після травматичної події.

Оксфордський університет та Каролінський Інститут Швеції дослідили, що у пацієнтів, яких лікували після аварій та автомобільних катастроф, значно зменшується ризик посттравматичного стресового розладу, якщо їм дозволяють грати гру впродовж перших шести годин після інциденту.

Про це пише The Telegraph.

Фото: ggebl/Depositphotos

Тетріс досі є однією з найпопулярніших відеоігор. Різнокольорові блоки досі складають мільйони людей по всьому світу.

ПТСР може вражати людей, які пережили війну, тортури, згвалтування, автотранспортні пригоди чи інші ситуації, у яких їхнє життя було під загрозою.

У більшості людей після травми не розвивається ПТРС.

Але в тих, хто такий отримав посттравматичний стресовий розлад, одним із симптомів є флешбеки – нав'язливі спогади про інцидент, які постійно повторюються.

"Наша гіпотеза полягала в тому, що після травми у пацієнтів буде менше цих спогадів, якщо вони гратимуть Тетріс, якщо гра буде частиною короткого поведінкового втручання під час того, як пацієнт чекає у лікарні, каже професор психології Емілі Холмс. Ми хотіли побачити, чи гра зможе попередити нав'язливі травматичні спогади, руйнуючи процес, відомий як консолідація пам'яті".

Фото: 1tkada2/Depositphotos

Вчені дослідили 71 постраждалого. Половину з них попросили ненадовго згадати травму і потім грати в Тетріс. Іншу половину використали як контрольну групу.

[L]Науковці стежили за групами тиждень і виявили, що у тих, хто грав Тетріс, рідше проявляються флешбеки. А ще вони швидше зникають, ніж в контрольної групи.

Тепер вчені хочуть дослідити, чи цей ефект довготривалий.

"Кожен може пережити травму, – каже професор Холмс. – І це мало б величезний значення для багатьох людей, якби ми змогли створити просте поведінкове психологічне втручання, використовуючи комп'ютерні ігри, щоб попередити посттравматичні страждання і звільнити їх від нав'язливих виснажливих спогадів".

Реклама:

Головне сьогодні