Використання гаджетів немовлятами порушує нічний і денний сон – дослідження

— 14 квітня 2017, 11:47

Часте використання портативних пристроїв із сенсорним екраном може призводити до порушення сну у дітей молодшого віку.

До такого висновку дійшли дослідники Університету Біркбек, що у Лондоні, йдеться у статті на Scientific Reports.

Вчені опитали 715 батьків, які мають дітей у віці від 6 до 36 місяців, щодо перегляду їх дитиною телебачення та використання гаджетів, а також щодо режиму сну малюків (у нічний час та денний час. Аналізувалися час проведений за іграми та розвагами, та тривалість сну і частота пробуджень.

Використання гаджетів немовлятами порушує нічний і денний сон. Фото Atalanta17/Depositphotos

Так 75% малюків у віці від 6 місяців до 3-х років використовували сенсорний екран щоденно.

При цьому поширеність щоденного використання істотно зростає з віком, з 51% в 6-ти до 11-місячних немовлят до 92,05% у 25-36 місяців.

[L]Серед 25% дітей, які не використовують сенсорний екран щодня, тільки 42% повідомили про відсутність використання його кілька днів тому.

Серед користувачів, щоденне використання збільшується з віком від 8,53 хвилин в день (6-11 місяців) до 45 хвилин в день (26-36 місяців).

Дослідження показало статистично значимий зв'язок між використанням сенсорного екрану і тривалістю нічного та денного сну малюка та періодом засипання.

Кожна додаткова година використання планшета пов'язана з щонайменше 15,6 хвилинами сну (в середньому 26,4 хвилин менше нічний сон і 10,8 хвилин більше денного сну).

При цьому вчені не виявили значного впливу активності дітей на нічні пробудження немовлят.

Реклама:

Головне сьогодні