Не жайворонок, а сова? Причина може критися в генній мутації – вчені

— 15 квітня 2017, 10:00

Вам найкраще працюється уночі, а коли треба встати раненько, ви ледь зішкрібаєте себе з ліжка? Учені кажуть, імовірно люди-сови – це результат генної мутації.

Імовірно, причина, чому деякі люди - сови, у їхніх генах. Фотo SIphotography/Depositphotos

Дослідники з Генетичної лабораторії Університету Рокфеллера вважають, що ген CRY1 пов'язаний із так званим розлад затримки настання фази сну (DSPD). Циркадний годинник у таких людей "відстає", тож вони засинають пізніше та, відповідно, пізніше прокидаються.

Про це пише The Huffington Post із посиланням на журнал Cell.

У дослідженні взяли участь 70 добровольців, представників шістьох сімей, де часто зустрічалася певна мутація. Учені з'ясували, що в тих, хто страждав на DSPD, був ген CRY1. І навпаки, навіть родичі цих людей, які не мали цієї проблеми, відповідно, і не мали такої генної мутації.[L]

"У носіїв цієї мутації дні довші, ніж дає їм планета, тож вони фактично грають у наздоганялки все своє життя", - поділилася керівник дослідження Аліна Патке.

"Така людина, як, наприклад, бармен, може не відчувати жодних труднощів через затримку настання фази сну. Але це не зрівняти з хірургом, котрий має бути в операційній рано вранці", - зазначила дослідниця.

Імовірний в'язок генної мутації з DSPD вчені вперше помітили сім років тому, коли до клініки порушень сну звернулася 46-річна жінка. Патке з колегами проаналізували патерни сну пацієнтки, на два тижні поселивши її в помешканні без вікон, телевізора та Інтернету. Вона мала їсти та спати так, як підказував їй її організм.

З'ясувалося, що її власний біоритм на одну годину довший за звичайний 24-годинний циркадний цикл. І пацієнтка була носієм мутації CRY1.

Дослідження показують, що близько 10% населення планети мають розлад затримки настання фази сну. Та не всі ці випадки зумовлені мутацією CRY1, вважають учені. Зокрема сама Патке є совою, але не має такої мутації.

День сови триває довше, ніж день жайворонка. Фотo [email protected]/Depositphotos

На думку дослідниці, існують і інші генетичні причини, і зрозумівши їх, наука отримає змогу керувати ритмами за допомогою медикаментів. Сови зможуть підлаштовувати графіки свого сну під нормальні патерни, а мандрівники – давати раду з "джетлагом".

Поки що ж учені радять усім дотримуватися "гігієни сну": щовечора, навіть у вихідні, лягати спати в один і той самий час, уникати яскравого світла увечері (зокрема від екранів комп’ютерів та смартфонів), а вранці якомога раніше ловити сонячне світло.

"Навіть якщо у вас є ця мутація, це не незмінна доля. Є кроки, які вам по силах здійснити, щоби ваш внутрішній ритм співпав із зовнішнім світом", - підсумувала Патке.

Нагадаємо, перетворитися з сови на жайворонка допоможуть потужна мотивація, планування ранку та правильне харчування.

Реклама:

Головне сьогодні