Більше 100 аптек у 7 областях України готові видавати ліки, компенсовані державою

— 4 квітня 2017, 17:58

Більше 100 аптек у Вінницькій, Чернівецькій, Полтавській, Миколаївській, Івано-Франківській, Черкаській та Херсонській областях готові підписати договори з розпорядниками коштів, щоб пацієнти могли отримувати безкоштовно медпрепарати в рамках проекту "Доступні ліки".

Більше 100 аптек у 7 областях України готові безкоштовно давати ліки пацієнтам. Фото kalinovsky/Depositphotos

Це дані станом на 13:00 вівторка, 4 квітня. Процес долучення аптек до "Доступних ліків" триває.

Чернівецька область опублікувала карту з аптеками, які долучаться до програми 1 квітня, йдеться на сайті МОЗ.

Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

[L]Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутися до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням дієвої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик, зазначив, що програма набиратиме обертів поступово, оскільки аптеки можуть підключатися до неї з часом.

Старший проектний менеджер офісу реформ КМУ Дмитро Романович зазначив: "Було багато критики, що виробники не долучаться до програми, аптеки не підпишуть договори, але наша спільна робота зробила цю програму можливою".

Перед стартом програми МОЗ порівняло ціни на аналогічні діючі речовини за 3 категоріями у 5 європейських країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

На основі середньої ціни за добову дозу в цих країнах, Уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб в Україні, а також ціну, яку повністю відшкодовує держава у рамках програми "Доступні ліки".

Держава компенсує вартість лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі "Доступні ліки" з найнижчою ціною.

Саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно. За решту ліків за програмою необхідно доплатити різницю в ціні.

Реклама:

Головне сьогодні