Як картання “Що я зробив не так” впливає на здоров’я

— 10 червня 2017, 10:30

Вам коли-небудь зраджувала кохана людина?

Якщо так, питання "Що я зробив/зробила не так?" повинно вам бути знайоме.

Адже після зради ви ставите собі його не один раз.

Фото: Depositphotos

І не замислюєтесь, що воно може завдати набагато більше шкоди, ніж ви гадаєте – і психологічної, і фізичної.

Такі результати нового дослідження, проведеного в Університеті Невади.

Науковці хотіли з’ясувати, чи поведінка та психічне здоров’я залежать від невірності.

Вони опитали 232 студентів коледжу, яких зраджували впродовж останніх трьох місяців.

Середня тривалість стосунків – 1.76 роки. Середній вік – 20, тож результати для людей старшого віку можуть коливатися.

"Невірність – одна з найболючіших і руйнівних речей, з якими зіштовхуються пари, - каже одна з авторів дослідження Розі Шраут. – Зраджена людина переживає сильний емоційний та психологічний розлад після невірності".

Фото: Depositphotos

Вчені перевіряли, чи такі переживання призводять до небезпечної для здоров’я поведінки: незахищеного сексу, зловживання алкоголем, переїдання чи недоїдання.

"Ми також хотіли знати, чи сприйняття вини зіграло роль у їхньому психологічному розладі і ризикованій поведінці. Зраджені люди звинувачували своїх партнерів чи себе? І чи винні зрадники у таких травмах своїх половинок?" додає дослідниця.

Результати дослідження показали, що звинувачення себе чи партнера у тому, що трапилось, дійсно дотично впливає на погіршення здоров’я (депресія, стурбованість і стрес).

Зрада може вплинути на вашу поведінку, погляди на невірність у парі та здатність довіряти іншим, кажуть вчені. Рівень вразливості у кожного різний.

Науковці також виявили, що ті, хто страждають від психологічного стресу після зради, більше ризикують "підсісти" на наркотики чи алкоголь і виявляють більше охоти до заняття екстремальними видами спорту.

Фото: Depositphotos

А це означає, що зрада впливає не лише на психологічне здоров’я жертви, але й спонукає її до потенційно небезпечної поведінки.

Ті, хто звинувачував у зраді партнера, менш схильні до такої поведінки.

[L]Під час дослідження вчені також виявили, що з цими проблемами після зради коханої людини зіштовхувались частіше жінки, ніж чоловіки.

"Ця гендерна різниця співзвучна з попередніми дослідженнями. Вона показує, що жінки страждають від зради більше, ніж чоловіки, – каже Шраут. – Ми вважаємо, причина в тому, що жінки зазвичай надають стосункам більшого значення. Для багатьох вони є джерелом самоідентифікації. Як результат, жінка, яку зрадили, може мати слабше психологічне здоров’я і поводитись ризиковано і нездорово. Її самосприйняття пошкоджене".

Тому пам’ятайте: якщо ваш партнер вам зрадив, це не ваша провина. А його.

Реклама:

Головне сьогодні