"У людини є ім'я!". Мама особливого сина закликає нікого не клеймити діагнозами

— 13 липня 2017, 14:16

Діти, які народилися із синдромом Дауна, це особистості та маленькі люди.

Про це емоційно нагадує мама хлопчика Максима Наталя на своїй сторінці у Facebook.

Жінка є членом ВБО "Даун Синдром", яка об'єднує батьків таких діток. Однак написала пост, який вподобали та поширили багато людей, виключно від свого імені.

Наталя звернулася до друзів та загалом суспільства з проханням не називати таких діток словами "даунёнок", "даунятко", "синдромний", "хромосомний" та "даун".

"Мій син особистість, він дитина, маленька людина, якого теж, як і вас потрібно поважати.

[L]Я хочу, щоб ви бачили перш за все його самого, а не його генетичну особливість - трисомії, синдром Дауна. Даун це прізвище лікаря, який вперше описав цей стан, а у Макса прізвище інше", – написала мама у пості.

Вона також процитувала лікарів та педагогів, які теж вживають таку термінологію.

"Еволюціонуйте! Уже пора, панове фахівці! Я дуже хочу, щоб діагноз, будь-який діагноз, не ставав "кликухою" або обзивалкою, навіть у зменшувально-ласкавій формі. Це образливо класифікувати людей, звертатися, згадувати про них пов'язаними з діагнозами назвами. У людини є ім'я, а не назва!", – зазначає вона.

Раніше організація "Даун Синдром" закликала народного депутата Олега Ляшка, який у своїх виступах некоректно і з очевидним дискримінаційним характером вживав слово "даун", утриматися від використання таких порівнянь, оскільки люди із синдром Дауна мають такі ж права як і будь-який українець.

Реклама:

Головне сьогодні