5,9 мільярда гривень: МОЗ розпочало міжнародні закупівлі ліків на 2017 рік

— 28 липня 2017, 13:50

У 2017 році закупівлі ліків для України здійснюватимуть Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ЮНІСЕФ та британська закупівельна агенція Crown Agents.

МОЗ розпочало міжнародні закупівлі ліків на 2017 рік. Фото Aqwertyus/Depositphotos

Міжнародні організації закуповуватимуть ліки за 39 державними програмами на загальну суму 5,9 мільярда гривень, повідомляється на сайті міністерства.

"За деякими програмами за бюджет 2016 року нам вдалося досягнути економії майже 60%. Це дозволяє забезпечити більшу кількість пацієнтів необхідними лікування", – прокоментувала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За даними МОЗ, однією з найбільш показових програм, що доводить ефективність закупівель ліків через міжнародні організації, є програма серцево-судинних захворювань.

У 2015 році за кошти держбюджету міністерство закупило 7 тисяч стент-систем. Бюджет 2016 року покриє майже всю середньорічну потребу у стентах.

[L]У 2016 році на закупівлю лікарських засобів було виділено 3,9 мільярда гривень.

За кошти бюджету 2016 міжнародними організаціями закуплено 96% ліків, вакцин та медичних виробів за 37 програмами.

44% уже поставлено в регіони. Решту буде доставлено в лікарні упродовж 3 місяців відповідно до графіку поставок МОЗ.

Наразі 917 мільйонів гривень залишилося на рахунках міжнародних організацій, на які буде закуплено додаткові ліки, медвироби та вакцини.

Завдяки міжнародним організаціям МОЗ почав закуповувати вакцини, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Наприклад, минулого року 6 з 8 закуплених ЮНІСЕФ вакцин не були зареєстровані в Україні раніше.

За даними відомства, деякі вакцини вдалося закупити у 8 разів дешевше.

"ЮНІСЕФ вітає підписання контрактів із закупівлі вакцин та АРВ препаратів на 2017 рік. Це запорука забезпечення людей в Україні цими життєвоважливими медичними препаратами. Наявність необхідних вакцин та АРВ препаратів вкрай важлива для захисту дітей та дорослих від інфекційних хвороб та лікування пацієнтів з ВІЛ/СНІДом", – зазначив Артур Айвазов, керівник програм з соціальної політики Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

68% компаній-переможців – виробники ліків. Кожна четверта компанія – українська.

Реклама:

Головне сьогодні