Не їжте продукти сумнівної якості! МОЗ попереджає про ботулізм

— 4 липня 2017, 15:28

В Україні спостерігається підвищення захворюваності на ботулізм.

З початку 2017 року зафіксовано 76 випадків захворювання, 8 з них смертельні, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Ботулізм – це харчова інтоксикація зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без повітря) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка).

Ботулізм – це харчова інтоксикація зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка). Фото lightsource/Depositphotos

Міністерство охорони здоров’я України зіткнулося з серйозною проблемою для боротьби з нинішнім спалахом, оскільки в Україні з 2014 року не зареєстровано антитоксинів ботулізму. Більше того, на подібні закупівлі не було передбачено бюджетних коштів.

У вівторок, 4 липня, в Україну прибула партія необхідних ліків проти ботулізму.

[L]Перші 25 курсів для формування базового запасу антитоксину канадського виробництва надала Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Загальна вартість партії 2,5 мільйона гривень. Ліки ми отримали як гуманітарну допомогу.

Ця поставка була організована після того, як МОЗ звернувся до міжнародних організацій з проханням допомогти подолати цю проблему.

"Поточна поставка дозволить сформувати базовий запас, що буде використано для негайного лікування нових випадків, які будуть зафіксовані. Сироватки будуть в найкоротші строки надаватися в разі потреби", – пояснили у МОЗі.

Міністерство нагадує, що запобігання є найбільш ефективним способом уникнути ботулізму та закликає утримуватися від їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.

В.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун закликала українців "оберігати власне здоров’я та не споживати продукти харчування сумнівної якості, адже запобігти захворюванню значно краще, аніж ліквідовувати нищівні наслідки для здоров’я".

До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки вона могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічну обробку. Варто також уникати споживання продуктів у разі, якщо споживач не може бути впевнений у дотриманні умов зберігання та транспортування.

Реклама:

Головне сьогодні