Міжнародні організації економлять 40% дербюджету на закупівлі ліків – фахівці

— 22 серпня 2017, 13:34

За оцінкою Рахункової палати, міжнародні організації зекономили до 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповувалися у 26 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року.

Фото ginasanders/Depositphotos

22 серпня Рахункова палата представила звіт щодо ефективності закупівель ліків через міжнародні організації, повідомляє МОЗ.

Згідно із висновками звіту, закупівля ліків через міжнародні організації є наразі більш економічно доцільною, ніж закупівлі через Міністерство охорони здоров’я.

[L]Зекономлені кошти скеровують на додаткову закупівлю ліків.

"Економічну ефективність закупівель ліків через міжнародні організації, на якій постійно наголошує Уряд, підтвердили аудитори Рахункової палати, – стверджує в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Це вчергове доводить, що незважаючи на супротив фармацевтичних ділків, які роками заробляли на закупівлях ліків для українців, ми рухаємося в правильному напрямку, а українці отримують більше якісних ліків".

Нагадаємо, що у 2015 році МОЗ України розпочало закуповувати ліки через міжнародні організації, зокрема, ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents.

Відповідно до висновку Рахункової палати, однією з найбільших проблем закупівельного процесу є недосконалий облік залишків ліків, а також розрахунок потреб у регіонах.

Лікарні невчасно інформують МОЗ про наявність ліків та їхній термін придатності, що заважає перерозподілити наявні ліки з регіонів, де вони є, в регіони, де вони закінчилися.

Щоб усунути вказані недоліки, восени МОЗ планує запустити комплексну електронну систему обліку ліків у регіонах. Це дозволить точно розраховувати потребу у ліках, відслідковувати процес їх використання та ефективно розподіляти залишки ліків закуплених за державний кошт.

Реклама:

Головне сьогодні