Самотня пані з котами: науковці несподівано підтвердили сексистське кліше

— 17 вересня 2017, 10:00

Літня пані, самотня й трохи божевільна, котра тримає вдома купу котів – цей комічний образ часто зустрічається в фільмах та мультиках. Це відгонить сексизмом, проте науковці погоджуються: схоже, до накопичення великої кількості тварин більше тяжіють саме жінки.

Котів забагато не буває. Чи буває? Фото photokitchen/Depositphotos

Щоправда, цій темі поки що було присвячене дуже невелике дослідження, яке провели в Бразилії.

Про це пише The Independent із посиланням на Psychiatry Research.

Бразильські психологи з Папського католицького університету Сан-Паулу вирішили дослідити спільні риси людей, котрі мають багато тварин. Це була група з 33 осіб, чиє "хазяйство" вкупі складалося з 915 собак, 382 котів і 50 качок. Причому в середньому на одну людину приходилося по 41 тварині.[L]

75% цієї групи складали жінки, і на це звернули увагу науковці, припустивши, що схильність до такої поведінки може бути пов'язана зі статтю.

Також психологи дійшли висновку, що накопичення тварин може бути поставлене в один ряд із патологічним накопиченням речей – нав’язливою поведінкою, яку ще називають синдромом Плюшкіна. Звісно, вони різняться між собою, бо в людини з подібним психологічним розладом не виникає емоційного зв’язку із неживими предметами, які він збирає.

Більшість жінок із бразильської піддослідної групи були незаміжні, і 60% із них були похилого віку.

"Що стосується матримоніального статусу, було помічено, що більшість таких людей не мають партнера та мешкають самі… У цьому сенсі проживання з тваринами може забезпечувати емоційний комфорт "збирачам", котрі мають труднощі з емоційними відносинами", - зазначили науковці.

Натомість, нагадаємо, один собачка не лише є хорошим антистресом, а й здатен зміцнити фізичне здоров'я свого господаря.

Реклама:

Головне сьогодні