Біль на двох: як впливає на людину хвороба домашнього улюбленця

— 30 вересня 2017, 10:00

Між господарем і твариною завжди утворюється особливий зв'язок, і коли наш улюбленець хворіє, людині це болить не менше, ніж якби занедужав хтось із рідних. Це підтверджують психологи, застерігаючи, якого сильного удару по психіці власника можуть завдавати такі випробування.

Фото halfpoint/Depositphotos

Стрес, тривога та депресія можуть вражати хазяїв, чиї пухнасті, вкриті лускою чи пір'ям, великі чи маленькі друзі хворіють та страждають.

Про це пише The Huffington Post з посиланням на Veterinary Record.

Дослідникиопитали 119 людей, чиї тваринки нездужають, і 199, із чиїми улюбленцями все гаразд.[L]

У представників першої групи показники, що вказують на проблеми зі психічним здоров'ям, виявилися вищими. Натомість якість їхнього життя в цілому – задоволення від роботи та стосунків, настрій та здоров'я – була нижчою.

Експерти мають назву для цього явища – "тягар доглядальника" ("caregivers’ burden"). Люди, котрі піклуються про хвору істоту – людину чи тварину – потерпають при цьому від психологічного стресу.

Варто врахувати, що висновки дослідників ґрунтувалися суто на відповідях піддослідних, на тому, як вони самі відчували, а не на об’єктивних показниках рівня стресу, тривоги та депресії.

Але результати все одно не дивують. Зі слів Кетрін Голдберг, професора ветеринарії та паліативної ветеринарної допомоги з Університету Корнелла, значну частку роботи її колег становить праця емоційна, взаємодія з господарем. І дуже важливо, щоби в випадку, коли тварина дуже хвора, і власник, і ветеринар не забували про власні психологічні потреби.

Горе від втрати тварини не є чимось таким, чого треба соромитися чи відкидати, радять фахівці.

Фото olenamart_clashot/Depositphotos

Дайте собі час посумувати

Навіть коли ваша тваринка ще жива, але їй погано, ви переживаєте через потенційну втрату. Не може бути встановлених строків, коли ці емоції повинні минути, каже голова Американської асоціації психотерапевтів Ден Рейденберг.

Зробіть турботу про себе пріоритетом

У той момент, коли на вас лежить турбота про інше живе створіння, про це важко думати, але життєво необхідно. Гуляйте, проводьте час із друзями, читайте – це перевірені способи підняти настрій.

Не бійтеся попросити про допомогу

Як наголошує Рейденберг, горе після втрати тварини може бути таким само сильним, як після смерті близької людини. Якщо ви помічаєте, що не справляєтеся самі, зверніться за підтримкою до групи людей, які переживають те саме, або до спеціаліста.

Нагадаємо, кілька років тому науковці підтвердили: від розбитого серця справді можна померти.

Реклама:

Головне сьогодні