Як змінилося куріння цигарок в Україні за останні 7 років – дослідження

— 4 вересня 2017, 18:50

Курить кожен п'ятий українець, i лише 1% тих, хто намагався кинути тютюн, зміг це зробити.

Втім, є позитивні тенденції щодо зменшення паління в громадських місцях.

Такими є висновки другого Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, проведеного в Україні.

Фото:mrkornflakes/Depositphotos

Перше проводили у 2010 році, друге – у 2017.

Результати дослідження презентувало МОЗ спільно з Бюро ВООЗ в Європейському регіоні та Україні, КМІС та Національною академією медичних наук України.

За даними дослідження, вживання тютюну – одна з основних причин захворюваності та смертності, яким можна запобігти.

Щороку куріння забирає життя приблизно 7 мільйонів людей.

Згідно з результатами, поширеність щоденного куріння в Україні скоротилась на 20%.

У 2017 році щодня курить кожен п'ятий мешканець України.

Серед чоловіків курців у 5 разів більше, ніж серед жінок.

Досі щоденними курцями в Україні залишаються понад 7 мільйонів людей.

Більшість використовує сигарети промислового виробництва.

В середньому щоденний курець витрачає близько 450 гривень на сигарети щомісяця.

На ці кошти можна було придбати приблизно 25 пакетів молока або 50 хлібин.

В середньому щоденний курець використовує 17 сигарет на добу.

69% щоденних курців сказали про те, що викурюють першу сигарету впродовж 30 хвилин після пробудження.

60,4% опитаних почали курити до досягнення 18-річного віку.

Із 40% тих, хто намагався кинути за останній рік, лише 1,2 % змогли позбутися залежності від тютюну і утримуються від куріння більше 6 місяців.

Лише 39% курців, які впродовж року звертались до лікарів, отримали пораду кинути.

Втім, є і позитивні тенденції.

Частка дорослих, на яких впливав тютюновий дим на робочому місці, значно скоротилася: з 31,9 до 14,3%.

А частка дорослих, які повідомили про заборону куріння у усіх приміщеннях на робочому місці, зросла – з 44,9% до 62,0%.

[L]Суттєво зменшився відсоток тих, хто наражається на вплив чужого тютюнового диму у закритих приміщеннях: вдома на 43%, на роботі на 55%, в держустановах – на 52%, у закладах охорони здоров'я – на 42%, у громадському транспорті – на 48%.

У кафе та ресторанах ця цифра знизилась на 61%. Втім, куріння у закладах харчування спостерігали ще 24% відвідувачів.

Автор дослідждення також зазначають, що підвищення акцизів на цигарки зменшує їхню доступність, дозволяє збільшити надходження до бюджету і стимулює курців відмиовлятись від тютюну.

За останні 7 років надходження до бюджету зросли у 2,5 рази, а поширеність куріння зменшилась на 20%.

Тому, на їхню думку, варто продовжити політику збільшення акцизів.

Реклама:

Головне сьогодні