"Збій програми": Український учений вирішив поєднати ліки для подолання раку

— 23 жовтня 2017, 12:12

Український біофізик, кандидат фізико-математичних наук Олексій Рухленко займається пошуком ефективних комбінацій ліків від раку, які здатні вбивати онкоклітини , залишаючи нормальні клітини неушкодженими.

Фото minervastock/Depositphotos

Для своїх розробок науковець отримав персональну стипендію Фонду Марії Кюрі в Інституті системної біології Ірландії (Дублін), йдеться у матеріалі "Громадського радіо".

"Клітина — певний хімічний "комп’ютер", який обчислює та приймає рішення – вона повинна помирати, чи ділитися, чи спокійно жити. У ракових клітинах в цього "комп’ютера" відбувається збій програми, саме через це вони занадто сильно активують сигнал на неконтрольований поділ і розмноження, – розповів Олексій.

Якщо розібратися, де саме збій у цій комп’ютерній системі, можна цілеспрямовано, впливаючи препаратами на певні елементи (ферменти) цієї хімічної системи, вбивати саме ті клітини, в яких ця програма поламалася".

За словами науковця, зараз на ринку дуже багато затверджених препаратів, про які відомо, що вони зв’язуються білком, але нема системного уявлення про те, як це функціонує в цілому.

Саме через це інколи обрана навмання комбінація препаратів може працювати, а інколи – ні.

[L]Це те, що зараз відбувається в сучасних дослідженнях, які пов’язані з так званою таргетною (цільовою) терапією. Інколи ці препарати працюють, як магічні кулі, а інколи не працюють взагалі. Проект спрямований на те, щоб принести певну системність у пошук ефективних комбінацій вже наявних препаратів.

"Дуже яскравий приклад – меланома (рак шкіри). Коли є метастатична меланома, вся людина вкривається досить потужними метастазами. Був розроблений препарат вемурафініб, який вбивав ці ракові клітини, – пояснює дослідник.

Після 2 місяців прийому людина почувалася здоровою, проходили проблеми зі шкірою і всі видимі ознаки. Але через 6-8 місяців невеликий залишок клітин, які вижили, змінював себе так, щоб обходити цей препарат, в результаті люди стали жити на 6-8 місяців довше, але все одно помирали від цього захворювання".

Науковець сподіваєтся – якщо підібрати правильну комбінацію, то можна буде в ідеалі вилікувати, або хоча би на певний час продовжити життя людей.

"Рак — це, нібито, прискорена еволюція. В еволюції організм розмножується, мутує, відбувається певний природній відбір, коли ті організми, які отримали позитивні мутації, закріплюються в наступних поколіннях. У раку все відбувається прискорено, бо клітини в організмі дуже активно розмножуються і дуже активно мутують", – додає науковець.

Зараз Рухленко досліджує меланому й колоректальний рак (рак кишок).

За результатами досліджень науковець планує видати поради щодо того, як найкраще комбінувати вже наявні на ринку препарати проти онкохвороб.

"Від початку мого проекту пройшло вже два роки. Дуже оптимістична перспектива, що через два-три роки можна буде казати про якісь експерименти на людях. Стосовно того, що я почав робити зараз в рамках стипендії, мабуть, потрібно чотири-п’ять років, щоб дійшло до практики", – розповідає вчений.

Реклама:

Головне сьогодні