Що повинно бути в домашній аптечці, щоб хвороба не застала зненацька ?®

— 22 листопада 2017, 17:10

Листопад – місяць осінньої депресії та масових застуд. За офіційними даними, тільки минулого тижня в Україні по допомогу лікарів звернулось понад 140 000 осіб. При цьому найчастіше хворіють діти віком до 14 років. Отже, зараз найкращий час, аби перевірити вашу домашню аптечку і приготуватися до можливих неприємних сюрпризів й уникнути стояння в довжелезних чергах за ліками.

Як відомо, аптечку слід перевіряти 1–2 рази на рік. В більшості випадків її комплектують з ліків, що залишилися від минулих походів до аптеки, додаючи до них вату, йод і щось "від голови".

Такий підхід себе не виправдовує, власне, як і панічна закупка медичних препаратів "про всяк випадок". В ідеалі ваша домашня аптечка повинна містити засоби, які можна застосувати в загальних випадках, а також те, що можна використати в нагальній ситуації.

Чек-лист для вашої аптечки.

  1. Матеріали для перев’язки:
  • вата;
  • пластир;
  • бинти.
  1. Антисептичні засоби, наприклад, хлоргексидин, який успішно замінює застарілу "зеленку" та може застосовуватися для дезінфекції побутових поверхонь.
  2. Сорбенти та антибактеріальні препарати у разі харчового отруєння чи кишкової інфекції. Можна довіряти перевіреному роками активованому вугіллю чи надати перевагу більш сучасним засобам, на зразок "Ніфуроксазиду".
  3. Знеболюючі: сюди варто віднести всі відомі препарати на зразок анальгіна чи "Но-шпи", а також їхні численні аналоги.
  4. Засоби від опіків: враховуючи, що всім нам доводиться інколи опікатися, D-пантенол не стане зайвим серед ваших запасів.
  5. Засоби від застуди та грипу.

Про цю групу поговоримо детальніше. Сюди можна включити жарознижуючі та засоби для горла. До перших відносять парацетамол та ібупрофен. Не варто використовувати їх, якщо на градуснику менше 37,5 °C, але краще тримати їх під рукою, щоб збити жар, зупинити запальні процеси. У випадку з парацетамолом можна обмежитися препаратом "Фармацитрон".

Щоб полегшити стан горла, зняти біль та інші симптоми застуди, можна рекомендувати відповідні спреї. Наприклад, розпиляючі гелі "Горлоспас", які знімають набряк горла, пом’якшують відчуття дискомфорту та здійснюють протизапальну дію.

Засіб містить морську сіль, яка зволожує слизову оболонку, іони активного срібла ефективно знезаражують горло. Намагайтеся обирати препарати, де є натуральні компоненти та відсутність в його складі спирту, який перепалює та пересушує слизову.

Як правильно зберігати ліки в аптечці?

Пакети з таблетками, які лежать змішані разом з пляшечками сиропів та тюбиками гелів – це звичний, але неправильний спосіб організації вашої аптечки. Щоб не втрачати час у пошуках потрібних ліків, усі засоби варто складати в окремі групи.

Кожну з них бажано підписати: "від голови", "від шлунку", "від алергії", щоб в аптечці змогли розібратися не лише ви, але й інші люди. Якщо ви регулярно зіштовхуєтесь з тим, що у потрібних ліків закінчився термін придатності, зробіть нагадування у календарі вашого смартфона.

Це допоможе вчасно оновлювати вміст аптечки, щоб жодна хвороба не застала вас зненацька!

PROMOTED

Реклама:

Головне сьогодні