Від Ради вимагають заборонити "атаку" тютюнових виробників на дітей

— 8 листопада 2017, 15:03

Відомі українці виступили проти сигарет з ароматизаторами та яскравих тютюнових вітрин магазинів.

Постери на вулицях Києва та в метрополітені інформують про те, що яскраві вітрини магазинів із тютюновими виробами та ароматизовані сигарети збільшують ризик дитячого куріння.

Обличчям кампанії стали відомі громадські діячі, зірки спорту та музики: телеведуча 1+1 Марічка Падалко, соліст гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола, співак, переможець талант-шоу "Голос країни" Роман Сасанчин, чемпіонка України з художньої гімнастики серед юніорів Христина Погранична.

Відомі українці виступили проти сигарет з ароматизаторами та яскравих тютюнових вітрин магазинів. Для збільшення натисніть на світлину

Тютюнова індустрія використовує маркетингові інструменти для залучення дітей до куріння: яскраво оформляє вітрини і додає солодкі смаки до сигарет. Тож кампанію ініціювали, щоб спонукати Верховну Раду прийняти антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а.

Вони припинять продаж сигарет з різноманітними смаковими добавками фруктів, шоколаду, м’яти чи ванілі, а також заборонять рекламну викладку сигарет у магазинах.

За даними досліджень, понад 80% дітей почали курити з ароматизованих сигарет.

Нікотин є головною речовиною, яка викликає залежність.

[L]Однак такі популярні інгредієнти, як цукор, ментол, кориця, ваніль, какао, шоколад додаються до тютюнових виробів, щоб зробити їх приємнішими на смак та привабливішими для молоді.

Також вони створюють ілюзію користі для здоров’я, оскільки нібито нейтралізують негативну дію куріння.

Проте за ними криються додаткові фактори ризику для здоров’я. Цукор і шоколад, згідно з інформацією ВООЗ, при горінні виділяють токсичні речовини, солі органічних кислот приглушують смак гіркоти нікотину, а анестезуюча дія ментолу полегшує глибоке вдихання диму.

Саме тому в Україні зареєстрували законопроект №2820, котрий має на меті заборонити сигарети з ароматизаторами, як це зробили в ЄС.

"Мене як маму дійсно непокоїть, що представники тютюнового бізнесу вважають моїх дітей потенційними клієнтами. Тому я повністю підтримую ініціативи за звільнення України від тютюну, адже здоров’я дітей має беззаперечний пріоритет над будь-якими бізнес-інтересами.

Я вважаю, що продавати сигарети із привабливими смаками, щонайменше, цинічно, адже приємний смак фруктів чи шоколаду маскують смертельну шкоду сигарет і збільшують інтерес молоді до куріння", – зазначила Марічка Падалко, мама трьох дітей.

Хоча реклама тютюнових виробів в Україні заборонена, тютюнова індустрія використовує вітрини для стимулювання продажу свого смертельного товару.

Сигарети розміщують на фоні яскравих малюнків у спеціальних підсвічених рамках, поруч із цукерками та на рівні дитячих очей. Попередження про шкоду куріння заклеюють цінниками, а біля пачок пишуть мотиваційні гасла.

Така викладка тютюну на 64% збільшує ризик почати курити серед дітей. Щоб заборонити такий вид реклами, зареєстровано законопроект №4030а, котрий пропонує розміщувати сигарети не на відкритих вітринах, а в шафах із зачиненими дверима.

Викладка тютюну на видному місці на 64% збільшує ризик почати курити серед дітей. Фото SLP_London/Depositphotos

Діти та покупці, котрі не курять, не бачитимуть сигарети в магазинах. Це зменшить доступність та соціальну прийнятність куріння.

"Мені дуже не подобається, що в Україні всюди продають сигарети, магазинів із тютюном дуже багато. Такі кіоски є навіть біля шкіл. Кольорові пачки сигарет і яскраві тютюнові кіоски дуже привалюють дітей. Так продавці заманюють дітей починати курити.

Я хочу, щоб українці більше перемагали на різних міжнародних спортивних конкурсах. Тому я не хочу, щоб мої однолітки починали курити. Я дуже прошу, щоб сигарети заборонили виставляти на вітринах магазинів. Україна має бути здорово і сильною країною. Курінню тут не місце!" – наголосила Христина Погранична, чемпіонка з художньої гімнастики серед юніорів.

Ініціаторами кампанії стала громадська організація "Життя", активісти якої сподіваються, що вдасться переконати народних депутатів прийняти важливі антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, котрі допоможуть зменшити поширеність куріння в Україні й наблизити майбутнє без тютюну.

Реклама:

Головне сьогодні