Ліки з'являтимуться в Україні значно швидше. Що це означає

— 8 грудня 2017, 10:02

В Україні запрацювала спрощена реєстрація ліків, яка дозволить зайти на український ринок якісним європейським препаратам і з часом знизити ціну на медикаменти загалом.

Фото: Alexkalina/Depositphotos

Відтепер препарати, які пройшли усі етапи перевірки якості у країнах з жорсткими регуляторними вимогами (Швейцарія, Японія, США, Австралія, Канада), можна зареєструвати лише за 17 днів, повідомляє прес-служба МОЗ.

Раніше було від 90 робочих днів до 2-3 років.

"Імпортери не хотіли мати справу із бюрократичною тяганиною, через що на українському фармацевтичному ринку представлено значно менший асортимент ефективних препаратів, ніж на європейському", – повідомляє МОЗ.

Наприклад, у Німеччині зареєстровано 45 тисяч препаратів, в Україні – лише 13 тисяч.

Для лікування хронічного мієлолейкозу в Україні зареєстровано у 2,5 рази менше препаратів, ніж в Європі, для лікування ювенільного ревматоїдного артриту – у 3 рази.

До того ж, через відсутність конкуренції, ціни на ліки в Україні є значно вищими, ніж в референтних країнах.

За даними пацієнтських організацій, 30% препаратів в Україні коштують дорожче, ніж в Європі.

[L]А вартість деяких препаратів в аптеках України вища більш ніж у 20 разів.

"Замість того, щоб чекати рік і більше на реєстрацію лікарського засобу за загальною процедурою, пацієнти зможуть отримати необхідні, якісні та ефективні лікарські засоби значно швидше. А конкуренція створить сприятливе поле для зниження цін", – пише МОЗ.

Закон про спрощену реєстрацію ліків ухвалили ще минулого року, а тепер МОЗ разом з Державним експертним центром у співпраці з бізнес-асоціаціями доопрацювали регуляторну базу, яка встановлює порядок спрощеної реєстрації.

Реклама:

Головне сьогодні