Бактерії, пов'язані з харчовими отруєннями, можуть "ховатися" у посудомийці – вчені

— 16 січня 2018, 14:07

Посудомийна машина на кухні може містити бактерії E.coli та інші патогени, які спричинюють харчові отруєння, інфекції сечовивідних шляхів, та шкірні захворювання.

Фото DimitarMitev/Depositphotos

Такий висновок зробилисловенські науковці, повідомляє The Daily Mail із посиланням на матеріал журналу Applied and Environmental Microbiology.

Дослідники університету Любляни проаналізували роботу 24 гумових елементів у посудомийних машинах приватних господарств.

Вони також дослідили стан води, якою користуються словенці.

[L]За результатами виявилося, що багато посудомийних машин містять бактерії E.coli, які можуть спричинювати розлади шлунково-кишкового тракту внаслідок харчових отруєнь у людини.

Ці бактерії зазвичай не є аж такими шкідливими, однак для людини із послабленою імунною системою можуть мати фатальні наслідки.

Як стверджують дослідники, бактерії потрапляють у посудомийну машину через забруднену воду й невимиті продукти, а потім затримуються у машинці.

У машинках також знайшли бактерії-псевдомонаси, що можуть спричинювати судинні інфекції, а ще – ацинетобактерії, пов'язані з інфекціями сечовивідних шляхів та шкіри.

Щоб запобігти розвитку шкідливих бактерій та не схопити інфекції, фахівці радять охолоджувати посудомийки, перш ніж відкривати їх, а також витирати гумові елементи після кожного миття посуду.

Реклама:

Головне сьогодні