Які продукти корисні для нашого мозку, а які йому шкодять? Пояснює наука

13090
17 лютого 2018

Ми знаємо, що їжа "годує" тіло і формує талію. Але багато з нас забувають, що те, чим ми харчуємося, також годує мозок, формує його думки та дії.

Мозок – найголодніший орган нашого тіла. Він споживає 20% загальної енергії.

Мозок споживає 20% нашої загальної енергії

Його клітини незамінні. На противагу іншим частинам тіла, де клітини постійно замінюються, переважна більшість клітин мозку залишаються з нами впродовж всього життя.

Це означає, що їм потрібна особлива турбота та живлення.

Науковиця Ліза Москоні багато років витратила на вивчення нейронауки та неврології. Як не дивно, під час свого 15-річного дослідження вона вивчала книги рецептів. Виявляється, вони важливі для сучасної науки про мозок.

Дослідження показало, що деякі продукти захищають наш мозок, стаючи щитом, який оберігає від ушкоджень.

Інші продукти шкідливі: сповільнюють роботу мозку та збільшують ризик зниження когнітивних здібностей.

Що варто додати в свій раціон, а від чого краще відмовитися, Москоні радить в The Guardian.

1

Жирні кислоти

Поліненасичені довголанцюгові жирні кислоти важливі для нашого мозку.

Серед них відома Омега-3.

Жирна риба на кшталт лосося, скумбрії, анчоусів та сардин є найкращим природним джерелом єдиного жиру, який потрібен мозку впродовж усього життя.

Хорошою альтернативою рибі є насіння льону або Чіа.

2

Глюкоза

Глюкоза – головне джерело енергії для мозку, тому неймовірно важливо, щоб мозок отримував її вдосталь.

Продукти, які багаті на глюкозу і водночас містять достатньо клітковини для стабілізації рівня цукру в крові: буряк, ківі, солодка картопля, цільне зерно, цибуля.

Добрими джерелами глюкози також є необроблений мед, кленовий сироп та кокосовий цукор.

3

Вітаміни та мінерали

Смакуйте усіма видами вітамінів та мінералів, особливо тими, які мають антиоксидантні ефекти.

Звертайте увагу на такі вітаміни як А, С, Е, селен, а також на залізо, цинк та мідь.

Найкращим джерелом усього цього є фрукти та овочі: їжте ягоди, апельсини, грейпфрути та яблука.

Вони солодкі, але мають низький глікемічний індекс.

Зелені листові чи капустяні овочі (брокколі, шпинат, капуста, салат) так само, як інші овочі на кшталт цибулі, моркви, томатів чи гарбуза також повні вітамінів та мінералів, волокон та поживних речовин, які борються з хворобами і потрібні для здорової нервової системи.

4

Нерафінована оливкова олія

Нерафінована оливкова олія першого сорту потрібна нашому мозку.

Вона наповнена антивіковими поживними речовинами на кшталт Омеги-3 та вітаміну Е.

Вітамін Е дуже важливий для захисту від деменції.

Великі дослідження в США та Європі показують, що літні люди, які вживають щодня 16 міліграм вітаміну Е, на 67% менше ризикують деменцією порівняно з тими, хто їсть його менше або взагалі не вживає.

Ризик деменції значно зменшується, якщо приймати вітамін Е разом з вітаміном С.

Вони захищають клітини мозку від шкідливих ефектів токсинів та вільних радикалів.

Вітамін Е має додаткову перевагу: збільшує доставку кисню в мозок.

5

Продукти, які шкодять мозку

Фаст-фуд, смажена, жирна їжа типу червоного м'яса, свинини, молочні продукти з високим вмістом жиру.

Найшкідливішою є оброблена їжа: наповнена транс-жирами, рафінованим цукром у тортах та печиві, чипси, готові страви та заморожена піца, а також ряд перекусок.

Сюди ж відносяться всі маргарини, промислові сири і різні "кремові" сирні продукти.

Замисліться над споживанням обробленого м'яса на кшталт салямі, інших ковбас та сосисок.

Чим частіше ви вживаєте вищеперелічені оброблені продукти, тим більше ризикуєте зменшенням когнітивних здібностей та розвитком деменції.

Різні дослідження показують, що люди, які споживають хоча б 2 грами транс-жирів щодня, вдвічі більше ризикують порівняно з тими, хто споживає менше 2 грамів транс-жирів на добу.

Більшість учасників досліджень їли як мінімум 2 грами транс-жирів на день, а велика частина з них вживала постійно більш ніж подвійну "дозу".

Всі фото: Depositphotos

powered by lun.ua