Науковці пояснили, як пластик шкодить людині через контакт зі шкірою

— 19 лютого 2018, 11:21

Хімічну речовину бісфенол А (BPA) додають під час виробництва упаковок для їжі та напоїв, коробок для DVD-дисків. Понад 80% підлітків мають її у своєму організмі.

Фото IgorTishenko/Depositphotos

Із негативними ефектами BPA розібралося видання The Guardian.

Бісфенол А винайшли у 1891 році, у масове виробництво він потрапив у 1950-х роках, а тепер став однією з хімічних речовин, яку найчастіше виробляють у світі – 3,6 мільярда тонн щороку.

Шкода бісфенолу А полягає у тому, що його може абсорбувати шкіра людини під час контакту.

Найбільш серйозними проблемами, спричиненими BPA науковці вважають вплив на розвиток плоду у вагітних жінок та шкідливий ефект для малих дітей, у яких система детоксикації в організмі погано розвинена.

В цілому, тенденція така – чим молодша людина, тим вищий рівень бісфенолу А в її організмі.

У людському організмі BPA імітує дію естрогену, перешкоджаючи діяльності ендокринної системи, вражаючи залози, котрі виробляють гормони, відповідальні за метаболізм, сексуальну функцію та сон.

[L]Дослідження на лабораторних мишах показали, що високі дози BPA можуть викликати проблеми із печінкою, нирками.

Хоча під час цього дослідження було залучено набагато більші дози хімічної речовини, ніж людина може отримати, вчені переконують, що BPA може впливати на розвиток плоду в утробі матері, а також мати негативні наслідки у процесі формування імунної системи людини.

Науковці відзначають, що тривалий вплив бісфенолу А може позначатися й на чоловіках, негативно впливаючи на їхню статеву функцію ти провокуючи появу хронічних захворювань.

Деякі з учених також наполягають на ймовірності появи інсулінозалежного діабету через вплив цієї хімічної речовини, а також раку грудей у жінок. З огляду на те, що у 10-15% випадків цього захворювання людина отримує його генетично, хімічні речовини можуть бути тими факторами, які провокують прояв його симптомів.

Найбільшою проблемою для науковців, які досліджують негативні наслідки бісфенолу А для здоров’я людини є те, що ця хімічна речовина проявила себе у багатьох захворюваннях.

"Очевидно, що проводити експерименти на людях – неетично, тож більшість досліджень відбувається із залученням тварин, а вчена потім припускають, що аналогічною може бути дія і на організм людини, – пояснила науковиця Університету Екстер Тамара Гелловей.

Ми також проводили епідеміологічні дослідження, де намагалися проаналізувати концентрацію BPA в організмах людей з огляду на те, від яких хвороб вони страждають. Але ми поки що не можемо встановити прямий причинно-наслідковий зв’язок, тож і заявити остаточно про шкоду ВРА не маємо права".

Реклама:

Головне сьогодні