До уваги жінок: вчені назвали унікальні причини, які можуть викликати у вас інсульт

— 9 лютого 2018, 11:00

В Україні інсульт – одна з основних причин втрати працездатності та смертності.

А також одна з найбільших причин смертності серед жінок, кажуть вчені.

"Багато хто не усвідомлює, що жінки страждають від інсульту частіше, ніж чоловіки, і смертність серед жінок вища. З віком збільшується ймовірність того, що першим проявом серцево-судинного захворювання у жінки стане інсульт, а не інфаркт", – пояснює науковиця Кетрін Рексрод.

Фото: AntonioGravante / Depositphotos

Вона одна з авторів дослідження, яке проаналізувало 74 наукові роботи про інсульт і виділило фактори ризику, які загрожують виключно жінкам, пише Stroke.

Багато з цих причин поширені, тому науковці рекомендують лікарям враховувати їх, а пацієнтам – вчасно розповісти про них своїм медикам.

Вчені виявили, що ранній початок менструації (до 10 років) та рання менопауза (до 45 років) підвищують ризик розвитку недуги.

Більше ризикують інсультом також жінки, які мали ускладнення під час вагітності – прееклампсію та гестаційний діабет.

Так само організм реагує на низький рівень стероїдного гормону дегідроепіандростерону (DHEA).

Жінки більше ризикують інсультом, якщо приймають комбіновані оральні контрацептиви і препарати з вмістом естрогенів. Некомбіновані препарати на основі прогестинів – безпечні.

Інфографіка Центру громадського здоров'я МОЗ України

За словами вчених, наразі до кінця незрозуміло, як на ймовірність інсульту впливають трансдермальні контрацептиви – "контрацептивні пластирі", за допомогою яких препарат проникає в організм через шкіру.

[L]Рівень тестостерону не впливає на схильність жінок до серцево-судинних хвороб, хоча у чоловіків низькі рівні цього гормону підвищують ймовірність хвороби.

Наразі дослідники вивчили можливі зв'язки інсульту з декількома факторами: рівнями статевих гормонів, використанням гормональних контрацептивів і ліків, особливостями менструального циклу, вагітності та менопаузи.

За словами Рексрод, вчені планують детально вивчити, чому жінки хворіють на інсульт частіше і що збільшує ризик недуги.

Реклама:

Головне сьогодні