"Візуальне вухо". Як ми чуємо те, що бачимо – пояснюють вчені

— 21 березня 2018, 13:28

Кожна п'ята людина може чути абсолютно безшумні рухи та спалахи світла.

Фото: BrianAJackson/Depositphoto

Учені Лондонського міського університету описали неймовірну форму синестезії – феномену, який може викликати незвичайні сенсорні почуття.

Про це пише Daily Mail.

Згідно проведеного дослідження, деякі люди можуть чути безшумні рухи, коли інформація з тієї частин мозку, яка відповідає за зорове сприйняття світу, потрапляє у ту, яка відповідає за слух.

[L]Під час дослідження вчені опитали більше 4 тисяч людей онлайн.

Усі учасники переглянули 24 відеокліпи, які не мають звуку, але у яких зображені неабстрактні предмети у русі. Наприклад, танець чоловіка, який виконує пірует, або молот, яким забивають цвяхи.

Дослідники помітили, що візуально викликана слухова відповідь може супроводжуватися шумом у вухах, а також музичними образами.

Такий ефект вони назвали візуально викликаною слуховою відповіддю, яка змушує людей, які дивляться на спалах світла або певний безшумний рух, чути чіткі звуки.

Феномен отримав популярність і у соцмережах завдяки "шумним GIF-файлами".

Твіт психолога університету Глазго, що у Шотландії, Лізи ДеБрюін, став вірусним, оскільки користувачі соцмережі відповідали, що чують звуки під час перегляду безшумного GIF-файлу.

За словами автора дослідження доктора Елліота Фрімена, 21% людей можуть чути те, що бачать. Миготіння неонової вивіски на магазині, рухи людей тощо можуть викликати у них слухові відчуття.

Висока поширеність цього явища може допомогти вченим зрозуміти основні механізми у мозку людей у розрізі синестезії.

Реклама:

Головне сьогодні