9 способів вберегти свою печінку від хвороб. ІНФОГРАФІКА

Наша печінка виконує понад 500 важливих функцій: бере участь в травленні, займається обміном білків, жирів та вуглеводів, підтримує імунітет та нейтралізує токсини.

Фото: Depositphotos

До Дня печінки ми розповідаємо, як захистити здоров'я цього важливого органу, використовуючи поради Liver Foundation.

Якщо у вас ожиріння чи навіть надлишкова вага, ви ризикуєте отримати неалкогольну жирову хворобу печінки, одне з її найбільш розповсюджених хронічних захворювань.

Уникайте висококалорійних страв, насичених жирів, білого хліба та білого рису, звичайних макаронів та цукру.

Не їжте сирі або недоварені молюски.

Їжте м'ясо, але червоне – обмежте, з молочних продуктів – трошки сиру і не дуже жирне молоко.

Смакуйте волокнами зі свіжих фруктів та овочів, випічкою з цільного зерна та круп.

Їжте більше вітаміну Е, він допомагає попередити руйнування клітин печінки. Тому не забувайте про горіхи, насіння, рослинні олії та листову зелень.

Не бійтеся "хороших" жирів у рослинних оліях, горіхах, насінні та рибі.

Коли ви постійно займаєтеся спортом, це допомагає "спалити" тригліцериди та зменшити накопичення "жиру" в печінці.

Вони засвоюються в кишечнику і печінці й потім відкладаються в жирові відкладення.
При цьому частина тригліцеридів залишається циркулювати по крові.

Основна їхня функція – збереження та накопичення енергії.

Вода відіграє важливу роль, допомагаючи печінці "вимивати" токсини з нашої системи.

Питимете замало води, печінці буде важче фільтрувати погані речовини.

Пийте хоча б літру води на день.

Вони можуть шкодити клітинам печінки.

Обмежте прямі контакти з токсинами, які є у засобах чистки та аерозолях та інших хімікатах.

Коли користуєтеся аерозолями, впевніться, що кімната провітрена, і одягайте маску.

Куріння порушує роботу печінки та спричиняє розвиток різних захворювань.

Він може пошкодити чи руйнувати клітини печінки.

Проконсультуйтесь зі своїм лікарем, щоб визначити безпечну "свою" дозу.

Деякі експерти впевнені, що переїдання скоро пережене алкоголь і стане головною причиною хвороби печінки.

Тому їжте частіше, але малими порціями.

Лише один такий напій щодня пов'язаний з більшим ризиком неалкогольної жирової хвороби печінки.

Краще пийте воду.

Детальніше про нашу печінку та її потреби дивіться в інфографіці.

Для збільшення натисніть на зображення
Реклама:

Головне сьогодні