Олія, лід, алое не допоможуть. Що робити при опіках: пояснює Супрун

Облилися окропом чи доторкнулись до гарячої праски? У жодному разі не біжіть на кухню за рослинною олією, листям алое чи сметаною.

Термічні опіки бувають дуже болючими та часто супроводжуються такими симптомами, як почервоніння або лущення шкіри, виникненням пухирів та набряку, появою блідості або обвуглення шкіри.

Будь-які термічні опіки – це пошкодження шкіри внаслідок контакту із гарячою речовиною або предметом.

Рівень інтенсивності болю не завжди пов'язаний із тим, наскільки сильний опік. Інколи навіть дуже серйозний опік може бути відносно безболісним.

Очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook написала про першу допомогу при отриманні термічного опіку.

(щоб переглянути покрокову інструкцію, скористайтеся стрілочками)

Негайно зупиніть контакт з джерелом опіку.

Обробіть рану прохолодною водою чи водою кімнатної температури.

Категорично заборонено прикладати до рани лід. Не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами чи жирними речовинами.

Є помилкова думка, що опік слід одразу обробити дексапантенолом, проте в міжнародних рекомендаціях надання допомоги під час опіку його немає.

Якщо він і може допомогти то радше під час загоєння ран.

Зніміть будь-який одяг або прикраси, що знаходяться поблизу ділянки опіку. Але не чіпайте речей, які прилипли до ураженої шкіри.

Прикрийте рану стерильною пов’язкою.

Дайте потерпілому випити води, щоб зменшити інтоксикацію та уникнути зневоднення.

Можна також дати знеболювальний лікарський засіб, наприклад парацетомол чи ібупрофен, які використовують для полегшення болю будь-якого типу та інтенсивності.

Якщо було отримано опік обличчя або очей, краще посадити людину. Це допоможе зменшити набряк, на відмінну від лежачого положення.

За потреби телефонуйте 103.

Звертатися до лікаря слід у залежності від типу та ступеня опіку.

Незначні опіки можна лікувати самостійно в домашніх умовах.

[L]Головне – запобігати потраплянню бруду на уражену ділянку шкіри та не розривати пухирів, які можуть утворитися в цьому місці.

У разі сильного опіку необхідно звернутися за професійною медичною допомогою.

Наприклад, в разі ураження великої ділянки шкіри (більший, ніж ваша долоня) або виникнення глибокої рани, у разі опіку, що викликає блідість або обвуглення шкіри та якщо уражена ділянка на обличчі, руках, ногах або статевих органах, внаслідок яких виникли пухирі.

При будь-яких проявах інфікування, виникнення неприємного запаху з рани, гною чи посилення больового синдрому, негайно звертайтесь до лікаря.

Реклама:

Головне сьогодні