18% школярів "парять" е-сигарети. Закон це не регулює

— 7 травня 2018, 16:48

22% хлопців та 14% дівчат віком 13-15 років "парять" електронні сигарети.

Про це свідчать результати Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я у 2017 році.

Загальний показник серед школярів – 18,4%.

18% школярів "парять" е-сигарети. Фото JANIFEST/Depositphotos

"Такий високий рівень поширеності куріння е-сигарет серед підлітків є наслідком того, що відсутні будь-які законодавчі вікові обмеження щодо реалізації цих нових пристроїв, – пояснює голова правління громадської організації "Життя" та член Ради реанімаційного пакету реформ Андрій Скіпальський.

Наразі в українському законодавстві відсутнє визначення е-сигарет. Тому їхнє регулювання неможливе.

[L]Водночас результати незалежних міжнародних досліджень свідчать, що курці, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, порівняно з тими, хто ці пристрої не використовує.

Окрім того, використання електронних сигарет може призвести до виникнення нікотинової залежності у некурців і особливо – у дітей та підлітків, підвищити ризик почати курити звичайні сигарети, а також негативно впливати на розвиток нервової системи.

"Зважаючи на вже відомі ризики, асоційовані з курінням електронних сигарет, а також потенційні, які потребують подальших досліджень, Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує використовувати електронні сигарети як засіб відмови від куріння, – зазначає Наталія Король, фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Також необхідно врахувати рекомендації Конференції Сторін РКБТ ВООЗ щодо регулювання електронних сигарет та рідин до них, а саме: заборонити продаж неповнолітнім, запровадити ефективне оподаткування, щоб підвищити цінову недоступність, заборонити рекламу, спонсорство та стимулювання продажів, запровадити належне маркування і попередження про небезпеку для здоров'я, заборонити використання смакових добавок та ароматизаторів".

В українському законодавстві відсутнє визначення е-сигарет, що унеможливлює їхнє регулювання. Єдине посилання на ці вироби міститься в УКТ ЗЕД, який відносить електронні сигарети до "електричних машин та обладнання" (код 8543), а рідини для е-сигарет - до "хімічної продукції" (код 3824). У той же час, відповідно до аналітичного звіту ВООЗ щодо наявних проблем регулювання е-сигарет в Україні:

  • виробники, імпортери та продавці е-рідин не дотримуються єдиних правил та здійснюють маркування на свій розсуд
  • контейнери з рідинами для е-сигарет не відповідають навіть мінімальним вимогам передачі інформації про небезпеку, токсичність нікотину; не містять правил поводження з хімічною рідиною та інструкцію щодо дій у разі отруєння
  • на ринку присутні контейнери з рідинами, які містять смертельні дози нікотину, як для дітей так і для дорослих (при оральному застосуванні)
  • маркетинг електронних сигарет та рідин до них не врегульований, тому можна спостерігати досить агресивну рекламу цих продуктів
  • українське законодавство не відповідає рекомендаціям РКТБ ВООЗ та вимогам Директиви 2014/40/ЄС, яка запроваджена у країнах ЄС з 2016 року

Щоб врегулювати це питання, ще три роки тому група народних депутатів зареєструвала антитютюновий законопроект №2820, який ґрунтується на новітній європейській Директиві 2014/40/ЄС. У цьому документі також передбачене й регулювання електронних сигарет та запровадження:

  • попереджень про шкоду куріння та ризик виникнення нікотинової залежності
  • правил маркування щодо вмісту та ризиків, пов’язаних із хімічними рідинами
  • обмежень щодо вмісту заправних контейнерів та картриджів
  • вимог щодо звітності виробників та дистриб’юторів цих продуктів

Проте через тиск тютюнового лобі цей законопроект №2820 і не був внесений на розгляд парламенту навіть у першому читанні, незважаючи на звернення Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я, Міністерства охорони здоров'я та громадських організацій.

Реклама:

Головне сьогодні