Чи можна "вимити" або "розбити" солі в хребті – пояснює Супрун

— 21 червня 2018, 17:00

Відкладення солей в хребті, і, відповідно, лікування болю в спині і шиї шляхом їх "вимивання", "розбивання" чи "розчинення" – це міф, стверджує очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

Фото: diego_cervo/Depositphotos

Вона пояснює, що за "відкладення солей" в хребті приймають видимі на рентгені шиповидні і дзьобовидні вирости на хребцях, які з‘являються у багатьох людей з віком.

З віком міжхребцевий диск зношується, зменшується його висота і збільшується навантаження на зовнішнє кільце диска (фіброзне кільце).

Край тіла хребця, до якого прикріплюється зовнішнє кільце диска, реагує на це збільшення навантаження утворенням додаткової кісткової тканини.

Тобто у відповідь на дегенеративні зміни дисків хребці відповідають крайовими кістковими розростаннями.

На рентгені такі розростання видно у вигляді шиповидних виростів – остеофітів. Процес їх утворення називається спондильоз.

Такі ж вирости можуть утворюватися в міжхребцевих суглобах, що називається спонділоатроз або артроз фасеточних суглобів.

Остеофіти не викликають болю в спині і шиї і є одним з проявів старіння нашого тіла.

Рідко при виражених розростаннях, спрямованих в бік хребетного каналу або міжхребцевих отворів, остеофіти можуть впливати на нервові закінчення і викликати біль, втрату чутливості, слабкість та інші неврологічні симптоми.

Остеофіти – це кісткова тканина, яку не можна розчинити, розбити, розім’яти чи розмасажувати. Ніякі крапельниці, масажі, електрофорез, хондропротектори, лікарські препарати чи спеціальні дієти не впливають на формування і розвиток остеофітів.

Все що ви можете зробити для уповільнення цих процесів – вести здоровий спосіб життя, більше рухатися, боротися з надмірною вагою та відмовитися від шкідливих звичок.

Якщо у вас болить спина, перш за все рекомендуємо:

  • Залишатись рухливим наскільки це можливо та намагатися продовжувати свою щоденну діяльність. Тривала відсутність активності може погіршити стан
  • Звернутися до лікаря
  • Виконувати прості вправи для спини (за попереднім погодженням з лікарем).
Реклама:

Головне сьогодні