10 науково доведених причин, чому до раціону варто додавати куркуму

Ряд досліджень показує, що куркума має багато переваг для нашого тіла та мозку.

Ось 10 причин додати її до свого раціону, пише Healthline.

Фото: fortyforks/Depositphotos

Куркума дає приправі каррі її жовтий колір.

Її тисячі років використовують в Індії як приправу та медичну рослину.

Нещодавно наука з’ясувала, що куркума дійсно містить компоненти з медвластивостями – куркуміноїди.

Найважливіша з них – куркумін. Це головний активний інгредієнт у куркумі.

Має потужні антизапальні властивості і є дуже сильним антиоксидантом.

У чистому порошку куркуми не так багато куркуміну – близько 3% від загальної ваги. Якщо ви сповна хочете відчути ефект куркуміну, треба приймати добавки на його основі.

Добре приймати куркумін з чорним перцем. У перці є піперин, природна субстанція, яка посилює поглинання куркуміну до 2000%.

Куркумін жиророзчинний, тож вживати його з жирною стравою – хороша ідея.

Куркумін має сильні антизапальні властивості. Він такий потужний, що відповідає ефективності деяких протизапальних препаратів, не даючи побічних ефектів.

Куркумін блокує NF-kB – молекулу, яка подорожує у ядро ваших клітин і вмикає гени, пов’язані з запаленням. Вчені вважають, що NF–kB відіграє важливу роль у багатьох хронічних хворобах.

Тобто куркумін бореться з запаленням на молекулярному рівні.

Вчені вірять, що хронічний, "низький" рівень запалення відіграє важливу роль у серцевій хворобі, раку, метаболічному синдромі, хворобі Альцгеймера та різних дегенеративних станах.

Тож усе, що допомагає боротися з хронічним запаленням, є потенційно важливим у попередженні та навіть лікуванні цих недуг.

Науковці кажуть, що оксидативний (окислювальний) стрес – один з механізмів старіння та багатьох хвороб.

Він вивільняє вільні радикали, схильні впливати на важливі органічні сполуки на кшталт жирних кислот, білків або ДНК, і цим шкодити і руйнувати наш організм.

Головна користь антиоксидантів – вони захищають тіло від вільних радикалів.

Куркумін – потужний антиоксидант, шо може нейтралізувати вільні радикали завдяки своїй хімічній структурі.

Він покращує активність антиоксидантних ензимів нашого тіла і прямо блокує вільні радикали, стимулюючи власний антиоксидантний захист тіла.

Куркумін підвищує рівні гормону мозку BDNF (білок, який кодується однойменним геном, розташованим у людей на короткому плечі 11–ї хромосоми).

Він підвищує ріст нових нейронів і бореться з різними поширеними розладами мозку, пов’язані зі зменшенням цього гормону, включаючи депресію та хворобу Альцгеймера.

Куркумін може збільшувати рівень BDNF у мозку, бути ефективним у затримці чи навіть у зворотному процесі багатьох хвороб мозку і вікових недуг, пов’язаних з роботою мозку.

Він може покращувати пам’ять і робити вас розумнішими. Але для остаточного підтвердження потрібні ще дослідження.

Хвороба серця – причина смерті №1 у світі. Вчені вивчали її впродовж десятиліть. Хвороба серця складна і до неї призводить багато різних речей.

Куркумін може допомогти "відмотати назад" багато етапів у процесі розвитку хвороби серця.

Куркумін покращує роботу ендотелію (внутрішній шар клітин, яким вистелені капіляри, а також усі інші судини та серце), який дуже важливий для кровоносних судин.

Це надважливо, адже ендотеліальна дисфункція – головний драйвер серцевої хвороби, коли ендотелій не може регулювати артеріальний тиск, згортання крові та інші фактори.

Одне з досліджень з’ясувало, що куркумін такий же ефективний як вправи, інше дослідження показує, що він працює так само добре, як препарат Аторвастатин (який знижує рівень холестерину і ліпопротеїдів у плазмі крові).

Є різні форми раку, які мають багато спільного.

За даними досліджень, куркумін корисний у лікуванні раку та впливає на його розвиток і поширення на молекулярному рівні.

Дослідження показують, що він може сприяти смерті ракових клітин та знижувати ангіогенез (ріст нових кровоносних судин у пухлинах) та метастазис (поширення раку).

Ряд досліджень показують, що куркумін може сповільнювати ріст ракових клітин у лабораторії та гальмувати зростання пухлин (тести на тваринах).

На людях дослідження ще не проводили. Втім, уже наявні результати свідчать, що куркумін може попереджувати рак, особливо рак системи травлення та кшталт колоректального.

Наразі немає жодних ефективних ліків від хвороби Альцгеймера. Тому найважливіше тут – профілактика.

Запалення та окислювальний стрес відіграють роль у хворобі Альцгеймера, а куркумін добре впливає на обидва процеси.

Ключова особливість хвороби Альцгеймера – утворення амілоїдних бляшок. Дослідження показують, що куркумін може допомогти очистити ці бляшки. Для остаточного підтвердження потрібні ще дослідження.

Куркумін – потужний антизапальний компонент. Ряд досліджень підтвердили його позитивну дію при артриті.

У дослідженні людей з ревматоїдним артритом куркумін виявився більш ефективним, аніж антизапальний препарат.

Ряд інших досліджень вивчали ефект куркуміну на артрит і відзначили покращення у ряду симптомів.

У дослідженні 60 людей з депресією їх поділили на три групи.

Одна приймала антидепресант Флуоксетин, інша – грам куркуміну. Третя – і антидепресант, і куркумін.

Через 6 тижнів результати показали, що куркумін призвів до тих же покращень, що і Флуоксетин. Найкращі результати були у групі, яка приймала і антидепресант, і куркумін.

Тобто куркумін такий же ефективний, як і антидепресант.

Депресія пов’язана зі зниженням рівня BNDF і скорочення гіпокампа – ділянки мозку, що відповідає за навчання та пам’ять.

Куркумін підвищує рівні BNDF, потенційно "лікуючи" шкоду від цих змін.

Є докази, що куркумін може посилювати нейромедіатори головного мозку серотонін і дофамін.

Оскільки куркумін може допомогти попередити хворобу серця, рак та хворобу Альцгеймера, він має очевидні переваги для довголіття.

Тому він став популярною антивіковою добавкою.

Реклама:

Головне сьогодні