Що буде, якщо дати восьминогу екстазі? Дослідження

— 21 вересня 2018, 17:35

Яким стане восьминіг, коли прийме дозу наркотика MDMA?

Це питання може здатися психоделічним, втім воно стало центром наукового експерименту, пише The Guardian.

Фото PlanctonVideo / Depositphotos

У ході дослідження походження соціальної поведінки вчені з'ясували, що серотонін, який наповнює головний мозок після прийому дози екстазі, є причиною соціальної поведінки з самого початку еволюції.

Зробити такі висновки дослідникам допомогли восьминоги.

Ці істоти, як відомо, розумні.

Вони можуть навчитися орієнтуватися в лабіринтах і відкручувати баночки, щоб дістати з них їжу.

Але у звичайних умовах восьминоги абсолютно антисоціальні, і ставляться один до одного агресивно – іноді навіть їдять своїх побратимів.

"Навіть під час спарювання, як тільки чоловік залишає свою сперму, він відпливає настільки швидко, наскільки це можливо, тому що якщо він залишиться поряд, самка його атакує", – пояснює невролог з Медичної школи університету Джона Хопкінса та головний автор дослідження Гюль Долен.

Під дією екстазі така поведінка восьминогів кардинально змінюється.

Долен і його колеги вивчали поведінку восьминогів в резервуарі з трьома камерами. Одна з них була порожня, у другій лежала пластикова іграшка, а в третій був восьминіг в клітці.

Чотири піддослідних восьминоги спочатку помістили у склянку з розбавленим екстазі, який вони поглинули через свої зябра.

Під дією екстазі тварини проводили набагато більше часу у камері з іншим восьминогом в клітці, ніж коли вони були тверезі.

Більше того, характер їх взаємодії також дуже відрізнявся.

Без екстазі вони неупевнено наближались до клітки з витягнутим лише одним щупальцем. А наркотик робив їх розслабденими та дружніми.

В основному вони обіймали клітку з іншим восьминогом, були грайливими, робили акробатику в воді та пожирали акваріумні бульбашки.

Інші простягнули всі свої вісім щупальців і просто кружляли. Науковці назвали це "водним балетом".

Таким чином учені зафіксували паралель дії екстазі на восьминогів – виду головоногих, від якого, як переконані дослідники, ми відділилися у ході еволюції 500 млн років тому – і людей.

[L]При цьому будова мозку цих тварин дуже відрізняється від будови нашого мозку.

Втім, до цього часу багато біологічних досліджень, що вивчали соціальну поведінку, ґрунтувалися на складній схемі побудови мозку. Але остання робота вказує на більш помітну роль хімії мозку і, зокрема, серотоніну.

Ця речовина відіграє надзвичайно важливу роль у соціальних взаємодіях різних видів.

Крім того, дослідження доводить, що емпатія – це не особлива людська риса або риса ссавців. Вона є характеристикою мозку в цілому.

Такі висновки можуть відкрити нові можливості для точного вивчення психіатричної лікарської терапії.

Реклама:

Головне сьогодні