У половини жінок і третини чоловіків розвивається деменція або хвороба Паркінсона – дослідження

— 2 жовтня 2018, 17:57

У кожної другої жінки і кожного третього чоловіка з високою ймовірністю впродовж життя розів'ється деменція, хвороба Паркінсона або настане інсульт.

Фото obencem / Depositphotos

На це вказує дослідження, у якому участь брали більше 12 тисяч людей віком щонайменш 45 років, пише The Guardian.

Учені з Університетського медичного центру Роттердаму в Нідерландах слідкували за їх здоров'ям з 1990 до 2016 року і з'ясували, що загальний ризик розвитку хоча б однієї з цих хвороб у віці 45+ склав 48% для жінок і 36% для чоловіків.

Більше того, у людей, у яких за період дослідження діагностували одне з цих трьох захворювань, спочатку частіше фіксували підвищений кров'яний тиск, ненормальний серцевий ритм, високий рівень холестерину та другий тип діабету.

Цікаво, що деменція представляє найбільшу небезпеку для жінок. Ризик розвитку цієї хвороби для них складає 25,9%, тоді як для чоловіків – 13,7%.

[L]Незважаючи на це, у середньому віці особлива увага приділяється хворобам серця та раку, але хвороби головного мозку на більш пізній стадії життя менш вивчені.

"Це велике дослідження підкреслює величезний вплив неврологічних захворювань у суспільстві та те, як жінки непропорційно страждають, зокрема, коли справа стосується деменції", – зазначає директорка Центру досліджень хвороби Альцгеймера у Великій Британії Керол Рутледж.

Для більшості людей ризик захворіти на таку хворобу, як деменція, є досить високим, але є речі, які можна робити, щоб захистити себе, стверджує Рутледж.

За її словами, останні дослідження свідчать про те, що збалансоване харчування, фізична активність, відсутність шкідливих звичок, слідкування за рівнем холестерину та кров'яним тиском напряму пов'язане з розумовим здоров'ям у поважному віці.

Реклама:

Головне сьогодні