50% жінок і 40% чоловіків. Чому українці помирають від хвороб серця

50% жінок і 40% чоловіків. Чому українці помирають від хвороб серця

Так, лікування захворювань серця неможливе без здорового способу життя.

Ні, операція на серці це не завжди великий розріз на грудях.

Поговоримо про найпоширеніші помилки та доведені факти.

Для України, яка разом із Болгарією очолює список європейських країн з найгіршою ситуацією щодо серцево-судинних патологій, лікування захворювань серця - дуже актуальна тема.

У нас 50% померлих жінок і 40% померлих чоловіків йдуть з життя саме внаслідок хвороб серця і судин.

Причому щороку ці захворювання призводять до смерті 426 тисяч українців, більш ніж в 50% випадків причина - ішемічна хвороба серця, яка діагностована приблизно у кожного четвертого дорослого жителя країни.

Ми в паніці думаємо про онкологію та ВІЛ, однак статистика показує, що найбільше українцям слід боятися серцево-судинних захворювань.

Але, на жаль, ми не боїмося і навіть майже нічого не знаємо про ССЗ.

Лікування захворювань серця у багатьох асоціюється переважно з інфарктом.

Який, звичайно ж, трапиться з кимось, а не з нами. Так ось, все це - помилки.

І якщо ви маєте намір прожити довге і здорове життя, потрібно якомога швидше позбутися від них!

Помилка перша: лікування захворювань серця - питання, актуальне лише для дуже дорослих і літніх людей.

На жаль, ні. Кардіолог Центру кардіохірургії ММ "Добробут" Катерина Ревенко розповідає, що останнім часом в її практиці все більше молодих пацієнтів:

"Наприкінці минулого року в мене на консультації був 22-річний хлопець після інфаркту, настільки важкого, що, ймовірно, знадобиться трансплантація серця.

Цієї весни був 34-річний чоловік, у якого інфаркт, який розвинувся у 27 років, теж призвів до катастрофічних наслідків, і йшлося про пересадку, але кардіохірургам вдалося врятувати рідне серце.

Олександр Бабляк, керівник Центру кардіохірургії "Добробут"

Кілька тижнів тому у нас у відділенні лікувалися ще двоє молодих пацієнтів: 38 і 39 років, обидва - з інфарктами, обом вже потрібна була операція на серці - коронарне шунтування.

І перераховані випадки - це не наслідок вроджених вад, це все набуте, тобто люди народилися зі здоровим серцем.

Тому я наполегливо рекомендую обстежуватися у кардіолога до 35 років - кожні три-п'ять років усім, після 35-ти - кожні два роки. Навіть якщо впевнені, що у вас немає проблем із серцем!"

Обов'язкові обстеження: електрокардіограма, узд серця, тест на велосипеді, аналіз на холестерин і аналіз на глікозильований гемоглобін.

Помилка друга: до захворювань серця призводять лише серйозні збої в організмі або спадковість.

Насправді в 80% випадків проблеми з серцем викликані виключно нездоровим способом життя і безвідповідальним ставленням до свого здоров'я.

Чому в Україні така страшна статистика щодо ССЗ?

Тому що переважна кількість жителів країни не просто роками - десятиліттями ведуть нездоровий спосіб життя.

У нас жартують про "ЗОЖників" і продовжують їсти шкідливу їжу, палити і пити, лежати на диванах, сидіти ночами в інтернеті та збирати стреси.

А саме все перераховане - головна причина проблем з судинами та серцем.

Ось, до речі, чому будь-яке лікування захворювань серця - як медикаментозне, так і хірургічне - передбачає перш за все серйозну корекцію способу життя.

"У рекомендаціях, які ми надаємо нашим пацієнтам перед випискою, пункти, що стосуються харчування, відмови від шкідливих звичок, збільшення фізичних навантажень і сну, йдуть першими!

Без цього лікування втрачає сенс, і навіть якщо у людини, наприклад, була успішна операція на серці, вона рано чи пізно знову повернеться до нас", - розповідає кардіохірург Олександр Бабляк.

Помилка третя: хвороба серця - це невиліковно, і якщо з'явилися проблеми - то на все життя.

Якщо вчасно виявити проблему і почати правильно діяти, в більшості випадків людина одужує.

Приклад - та ж ішемічна хвороба серця, яка діагностована у 8,5 млн українців.

Коли проблема виявлена ​​на початку або хоча б до інфаркту (найважча форма ІХС), тобто в серцевому м'язі немає відмерлих ділянок, все лікується!

Лікарі за допомогою медикаментозної терапії, стентування або коронарного шунтування відновлюють нормальний кровотік в міокарді, клітинам знову достатньо кисню, серце починає працювати в повну силу.

"Тобто, як бачите, захворювання, яке щорічно вбиває сотні тисяч українців, причому молодих, насправді абсолютно контрольоване!

І те, що від виліковного захворювання в ХХI столітті в центрі Європи помирає стільки людей, - катастрофа", - говорить кардіолог Катерина Ревенко.

Помилка четверта: операція на серці потрібна лише деяким пацієнтам з особливо важкими захворюваннями.

Щоб переконатися, досить навести одну цифру: щороку 20 тисяч українців потребують такого кардіохірургічного втручання, як коронарне шунтування.

Роблять, щоправда, лише третину з цього числа.

Але ж така операція на серці - можливість повністю відновити роботу міокарда при ІХС, не допустити інфаркту і вилікувати людину.

Помилка п'ята: операція на серці, в тому числі коронарне шунтування, - це завжди великий розріз грудини і довге та хворобливе відновлення.

Ні! Тому що більшість кардіохірургічних втручань сьогодні вже проводяться через невеликий розріз від 5 до 8 см між ребрами. І період реабілітації скорочується в кілька разів!

"Наші пацієнти всього добу проводять в реанімації, причому вже там починають підійматися на ноги; на третій-четвертий день після операції спокійно ходять сходами;

на п'ятий - виписуються зі стаціонару; через пару тижнів повертаються до помірних навантажень (легкої фізичної роботи вдома, тривалих прогулянок);

через місяць готові виходити на роботу, через чотири місяці - виконувати важку фізичну роботу", - розповідає кардіохірург Олександр Бабляк, керівник Центру кардіохірургії ММ "Добробут",

лікарі якого чотири з п'яти операцій на відкритому серці виконують без розрізу грудини, через міні-доступ між ребрами.

До слова, команда Олександра Бабляка - єдина в Україні і навіть в Європі, яка проводить через міжреберний міні-розріз найнеобхіднішу операцію на серці, якої потребують 20 тисяч співвітчизників, - багатосудинне коронарне шунтування.

#Кардіохірургія Добробут #лікування захворювань серця #коронарне шунтування #операція на серці

Реклама:

Головне сьогодні